szelesszaju orrszarvuKenyában a vadvédelmi hatóságok 11 orrszarvút akartak áttelepíteni egy kedvezőbb körülményeket biztosító régióba. De a szállítók hibáztak, az állatok elpusztultak. Egyszerűen kiszáradtak.

A kapitális melléfogást az ország turisztikai minisztere is elismerte, és közölte, hogy a jövőben igyekeznek kiküszöbölni a hasonló hibákat. De a kenyai orrszarvú pusztulásnál sokkal nagyobb visszhangot váltott ki, hogy Botswanában csaknem száz lemészárolt elefánt tetemét találták meg. Afrikában Botswana rendelkezik a legnagyobb elefántpopulációval. A mészárlás oka az, hogy a botswanai hatóságok lefegyverezték a vadállományt védő rangereket, akik adott esetben a jól felfegyverzett orvvadászokkal is harcba szállhattak.

Az afrikai idegenforgalmi cégek szerint a friss fejlemények súlyosan érintik a turizmust – írja az AFP. A rinocérosz tülke, az elefánt agyara aranyat ér a távol-keleti piacokon. De Afrika abban érdekelt, hogy a vadállománya ne csökkenjen, sőt, ha lehet, növekedjen, és jöjjenek a turisták. Miközben a világajtót a vadorzókról szóló hírek árasztják el, azért nem árt a pozitív tényekre is emlékeztetni.
Kenyában a védett orrszarvúk állománya a harminc évvel ezelőtti 300-hoz képest 1200-ra nőtt. Az elefántok száma pedig 16 ezerről 35 ezerre. De ez csak egy, a vadgazdálkodásra nagyon odafigyelő ország statisztikája. Összességében az orvvadászok vannak fölényben, már amennyiben a helyi hatóságok is esélyt adnak nekik.

Forrás: HVG