vadaszati foszezonJavában tart a szarvasbőgés a Mátra erdeiben, szeptember elején kezdődött a vadászati főszezon, eddig 9 szarvasbikát ejtettek el a Mátrafüredi Erdészet területén.

Ebben az időszakban tanácsos az erdős területek melletti közutakon is csökkenteni a sebességet, mert nő a vadbalesetek veszélye is.

Végtisztesség egy tölgyfa gallyal a terítéken lévő, hajnalban kilőtt bikának. Szép példány, élete délen túl, trófeája jónak számít, rögtönzött értékelést tart az erdészetvezető.



Szeptember eleje óta, a szarvasbőgés időszakában eddig 9 bika esett a Mátrafüredi Erdészet területén.
A bőgési szezon végére, a tervek szerint 25 bikát kell kilőniük – tette hozzá Dudás Béla erdészetvezető, a későbbi időszakban már sokkal nehezebb bikára vadászni. Vadász vendégekből nincs hiány az idén sem, vannak magyarok és külföldiek is egyaránt. Inkább az egyéni vadásztatás jellemző az idei szezonra – mondta a szakember.

Azt javasolják a szakemberek, hogy lehetőség szerint 9 és 15 óra között tartózkodjanak az erdőn a természetjárók, ettől eltérő időpontban, lövéseket hallhatnak a turisták, de élet és vagyonbiztonság veszélye nem áll fenn.

Ilyenkor az utakon viszont korán reggel és napszállta után tanácsos csökkenteni az átlagsebességet a közutakon, mert jóval nagyobb az esélye a vadbaleseteknek.

Forrás: Gyöngyös TV