eredetigazolási program amerikábanCsaládi erdőtulajdonosok birtokolják az Egyesült Államok erdőterületének csaknem kétharmadát. Augusztus 8-án örömmel konstatálták, hogy a PEFC erdőtanúsítási rendszer jóváhagyta az ATFS (American Tree Farm System - Amerikai Fagazdasági Rendszer) eredetigazoló, minősítési rendszert – olvasható a pefc.org oldalon. Ezzel a lépéssel új zöldpiacok felé nyílik meg az amerikai földön fenntarthatóan termelt faanyag útja.
Bár sokan tévesen, azt feltételezik, hogy az az erdő, amit látnak az állam vagy nagy papíripari cégek tulajdona, valójában a teljes kitermelt famennyiség 60 százaléka családi/magán tulajdonban lévő erdőkből kerül ki az USA-ban. Sok közösség élete függ a magánerdőktől, s olyan hasznot hoznak, mint a víztisztítás, a tiszta levegő, a kikapcsolódás és a vad élőhelye, de oktatási célokat is szolgálnak.
Az American Tree Farm System magánkezdeményezésre, 1941-ben létesült, hogy megoldást keressen az amerikai erdők felújítás nélkül végzett, ellenőrizetlen mértékű, kitermelése ellen. Ma a szervezet az USA 45 államában működik. Több mint 90 ezer családi és magán erdészeti vállalkozást képvisel, akik 40,5 hektárnál kisebb területen gazdálkodnak.

Forrás: ForestPress