vackor1Vadászati tábort szervezett a három megyei tankerületi központ diákjainak az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete a KEFAG Zrt. Vackor Vár Erdei Iskolájában a múlt héten.

A négynapos táborba negyvenöt jól tanuló és a természet iránt érdeklődő, hátrányos helyzetű diák jutott el, amelynek költségeit egészében a Vadászkamara megyei szervezete finanszírozta.

A gyerekek elméleti és gyakorlati ismereteket szereztek a természetről és a vadászat alapjairól. A tábor délelőtti és délutáni előadásaiban a vadászatról, a hazai vadakról, az erdészek munkájáról és a Bács-Kiskun megyében honos erdei növényfajokról kaptak értékes információkat a fiatalok az erdészektől, a Ráday Múzeum munkatársa pedig a múzeum és a természet kapcsolatáról tartott előadást.

A táborozók fegyverismereti foglalkozáson is részt vettek, amely során megismerkedtek a vadászfegyverek fajtáival és azok biztonságos használatának szabályaival, majd kézbe vehették a töltetlen puskákat. De nem csak töltetlen fegyvert foghattak a tanulók, a héten az előadók irányítása mellett íjászkodhattak és légpuskával célba lőhettek.

A délelőtti és délutáni előadások után a tanösvény túra keretében a természettel ismerkedhettek a gyerekek. A túra bevezette őket annak alapjaiba, hogy miként mozogjanak az erdőben, miközben megismerkedhettek az erdő növény- és állatvilágával.

A Kódorgó túra éjszakai természetjárás, amely a fiatalok tájékozódó képességét fejleszti, amit az erdei iskola minden alkalommal éjszakai csillagnézéssel is összeköt. A túra során a tájékozódó képességükre is szükségük volt a táborlakóknak, hiszen több kijelölt pontot kellett megjegyezniük, amelyeket aztán az utolsó este nagy kalandjában, az éjszakai bátorságpróba során önállóan kellett felkeresniük, ami nem kis kihívást jelent egy huszonhét hektáros területen. A feladat beavatási élmény a gyerekeknek, amelynek során rátalálnak saját belső erőforrásaikra, megtapasztalják azt, hogy egyedül is képesek magabiztosan mozogni az erdőben, ami felnőtté válásukban is fontos állomást jelent.

További esti program a tűzrakás, melyben megtanulták a diákok, hogy milyen körülmények közt és hogyan lehet tüzet rakni, majd az 1948–49-es emlékekkel teli éjszakai múzeum várta a táborozókat, sötét helyiségeit gyertyafénnyel világították be.

Kara Miklós, a Vadászkamara területi szervezetének elnöke és dr. Szigethy Béla alelnök látogatást tettek a táborban. Az elnök a vadászat ökoszisztémában játszott nélkülözhetetlen szerepéről és a vadgazdálkodás fontosságáról beszélt a gyerekeknek. A területi elnök elmondta, hogy szeretnék hagyománnyá tenni a hátrányos helyzetű tanulók táboroztatását, akik ezen keresztül kapcsolatba kerülhetnek az ökológiailag tudatos vadgazdálkodás szemléletével is.

Forrás: OMVK Bács-Kiskun megye