mindszent1Vadászati kiállítást rendezett a Kurca-toroki Vadásztársaság Mindszenten, a Keller Lajos Könyvtár és Kulturális Központban.

A tárlat nemcsak a környező természeti értékek megismertetését tűzte ki célul, de aktuális évfordulókhoz és ünnepnapokhoz is kapcsolódik.

„Szeretnénk mi is csatlakozni az erdők hete programhoz, valamint a november 3-án esedékes Szent Hubertus Napot szeretnénk ezzel a kiállítással megünnepelni, illetve az ide látogató felnőtteket, diákságot megismertetni a bennünket körülvevő természettel, a benne élő állatokkal, a növények világával, hiszen olyan sokszínű, olyan sok szépséget tartalmaz, amelynek nem biztos, hogy minden szépségét, pillanatát meglátjuk, felfedezzük, reméljük, hogy ettől a civil lakosság is a természethez egy kicsit közelebb kerülne” – mondta Makó Endre, a Kurca-toroki Vadásztársaság elnöke.

A kiállítás többek között azt hivatott bemutatni, hogy a vadászat és a vadgazdálkodás komplex dolog, amely a törvényileg szabályozott, kilőhető vadfajok egyedszámát tartja fenn, amelyben fontos szerepe van az állatok etetésének és szaporításának is. Ennek fényében a tárlat is két elemre tagolható.

„A kiállításnak két része van. Ebben a helyiségben, ahol most is vagyunk, magát a természetet próbáltuk behozni. Pillanatképekkel egy vizes élőhelyet, a mi térségünkben megtalálható ragadozókat, illetve a hasznos és egyéb, részben vadászható, részben nem vadászható apróvad-fajokat próbáltunk megmutatni. Külön tablón láthatók a trófeás nagyvadak, illetve mögöttem a hazai vadászható nagyvad fajok, amelyek a mi térségünkben nem jellemzőek, de az országunkban fellelhetők, megtalálhatók, és az országunk büszkélkedhet is velük, hiszen valahol a vadászat világtérképén bennünket, Magyarországot előkelő helyen jegyeznek” – mondta Makó Endre.

Egy másik helyiségben kaptak helyet a vadászattal kapcsolatos használati tárgyak, berendezések, illetve az a ruhaviselet, amely a vadászokat jellemzi, valamint azok az eszközök, amelyek a tevékenységükhöz köthetők.

November 3-án a kiállításhoz kapcsolódva rendezik majd meg a Szent Hubertus Napi megemlékezést, délután 14. 00 órai kezdettel, amelynek során tárlatvezetést tartanak a vadásztársaság képviselői az érdeklődőknek, illetve a kulturális központ előtt játékos programokkal fűszerezett kürtös-kutyás bemutató is lesz.

Forrás: Vásárhelyi TV