erdofelujitas2018kA hosszú hétvégék után most egy rövidebb elé nézünk.

Ködös reggelekre, enyhe nappali időre, akár több órás napsütésre is számíthatnak november második hétvégéjén azok az erdőjárók, akik az őszi köntösbe öltözött Mátrát vagy Bükköt választják. A turistautak járhatók, erdei kalandra fel!

Erdész szemmel
A száraz idő sok fejtörést okoz az erdőművelő szakembereknek. Az Egererdő Zrt. gazdálkodási területén jellemző hegyvidéki terepviszonyok miatt a gépi csemeteültetés szóba sem jöhet, csak kézi eszközzel, egyesével tudják elültetni az idős erdők helyére kerülő 1-2 éves csemetéket. A csemetekertekből ezrével érkező csemeték ültetése egy speciális eszközzel, ékásóval kerül be a talajba. A viszonylag hosszú, de egyben keskeny ásófelület leszúrásával mélyen a talajban éket hoznak létre, amibe a csemete gyökfőig belekerül. Ez a munkafolyamat megfelelő minőségben nehezen végezhető ilyen száraz viszonyok között. Amelyik erdészet teheti, az az őszi csemeteültetést inkább tavaszra halasztja.

Erdei vasutak
A novemberi hétvégéken még a szilvásváradi kisvonat menetrend szerint várja a kirándulókat. A Mátravasút és a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút a Mikulásjáratokig már nem közlekedik!

A Mikulásjáratok programja sokak érdeklődését felkeltette, köszönjük, hogy már több mint 10.000 ember érdeklődik az esemény iránt a facebookon. Az aktuális regisztrációs adatok szerint, már Szilvásváradon és Felsőtárkányban is több, mint a fele betelt a járatoknak, így aki egy különleges erdei Mikulás ünnepen szeretne részt venni, az ne halogassa tovább döntését, mihamarabb jelentkezzen a megadott elérhetőségeken! https://www.facebook.com/events/1926310040767658/

Erdei Vándortábor 2019
A 2018-as Erdei Vándortábor nagy sikerrel lezárult és már a 2019-es évet tervezi a szervező Országos Erdészeti Egyesület. A Vándortábor vezetők képzésére november 5-étől lehet jelentkezni az www.erdeivandor.hu oldalon. A pedagógusok 30 kreditpont mellett felejthetetlen erdei élményekkel is gazdagodnak a program során!

Forrás: ForestPress