ipoly11Az idei évben két trófeaszemlét is szerveztünk az Ipoly Erdő Zrt. működési területén. A hagyományos Délnyugat-Cserháti Trófeaszemle mellett idén először Kelet-Cserháti Trófeaszemlét is szerveztek a kollégák.

Igazi őszi időben tartották az idei gímszarvasbőgés idejét lezáró XIII. Délnyugat-Cserháti Trófeaszemlét. A hagyományosan a Katalinpusztai Kirándulóközpontban rendezett eseményen idén is sokan gyűltek össze, hogy megcsodálják, és bírálják az idei eredményeket. A régió huszonkét vadászatra jogosult szervezetének tagjai küldhették el idei büszkeségüket, összesen 145 trófeát mustrálhattak a vendégek.

A tavalyi évben is több, mint száz trófea gyűlt össze az eseményre, az idei szám ezt jóval meghaladta. Ez is jól mutatja, hogy a térségben tevékenykedő vadgazdálkodók igen élénken érdeklődnek egymás vadászati tevékenysége iránt, sokan kíváncsiak az elért eredményekre, évről-évre bemutatott büszkeségekre.

Dobó István, a Váci Erdészet vezetője házigazdaként köszöntötte a vendégeket, s néhány számadattal is tarkított beszédében hangsúlyozta, hogy az idei év, az idei szarvasbőgés szezonja váltakozó intenzitású eredményeket hozott, összességében pedig – az előző évekhez hasonlítva – közepesnek mondható.

A hagyományoknak megfelelően a szakmai közönség a helyszínen szavazással döntött arról, hogy melyik trófea legyen a 2018-as év Év Bikája és a 2018-as Év Selejt Bikája.

Az Év Bikája elismerést a trófeájáért idén Petrovics Sámuel nyerte, az Év Selejt Bikájának címet trófeájáért Grub Gerhard kapta. Az ajándéktárgyak mellett mindketten gyönyörű, faragott plakettet kaptak, amelyet hagyományosan Tomán Zoltán, a Váci Erdészet munkatársa készített.

A szakmai programot követően a kirándulóközpontba érkező érdeklődők és túrázók előtt is nyitva állt a kapu, a nagyközönség is megtekinthette a gímszarvastrófeákat egészen kora délutánig. A legkisebbeket egyéb izgalmas programok is várták, aki akart a korongozást próbálhatta ki, de az őszi erdő kincseivel is megismerkedhettek, a bátrabbak pedig a céllövészetben is megmérettethettek.

* * *

Az idei évben először, ám hagyományteremtő szándékkal szerveztek trófeaszemlét a kelet-cserháti régióban. A trófeaszemle az Ipoly Erdő Zrt. munkatársain kívül a térségben működő vadászatra jogosultak közreműködésével jött létre. A szép számú, összesen százhatvan trófeát a Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely területén állították ki. Itt is az érkező szakmai közönség szavazatai alapján választották ki az év legjobbjait. A térségben működő húsz vadászatra jogosult szervezet közül tizennégy hozta el a mustrára a gím- és dámbikatrófeáit, ezek közül választhatott a közönség.

A rendezvény megnyitóján először Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének levelét olvasták fel, amit az első kelet-cserháti trófeamustrára írt. Ebben megfogalmazta: felelősséggel tartozunk a természet rendjéért, évezredes hagyományaink megóvásáért.

Ezt követően Bajnai Csaba, az Ipoly Erdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészetének vezetője köszöntötte a résztvevőket, beszédében hangsúlyozta, reméli hogy jövőre még több vadászatra jogosult társaság elhozza bemutatni a trófeáit.

Az év gímbikáját a Kelet-Cserhátban, a Csente Vadásztársaság területén ejtették el, elejtője Bíró Ferenc, kísérője Szabó Gábor, a trófea súlya 11,06 kg, a bika korát tizenegy évesre bírálták. Az év dámbikája szintén a Csente Vadásztársaság területén került elejtésre, elejtője Bíró Vilmos, kísérője Letovai Zoltán, a trófea súlya 4,32 kg, a lapátos tíz éves volt.

Az év selejt gímbikáját a Hollókő Vadásztársaság területén Vizoviczki István ejtette el. Az év selejt dámbikáját a Cserepes Vadásztársaság területén szintén Letovai Zoltán ejtette el.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.