vadasz2Békésben továbbra sem jelent meg az afrikai sertéspestis.

A megyei vadászterületek tíz százaléka alacsony, kilencven százaléka pedig a román határ közelsége miatt közepes kockázatú területnek számít a betegség szempontjából – fogalmazott dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója a kormányhivatalban hétfőn délelőtt megtartott járványvédelmi vadászképzésen.

Dr. Rákóczi Attila hangsúlyozta, egy-egy járvány kitörése esetén a szakmai szervezetekkel való konzultáció elengedhetetlen. Ebben az esetben különösen fontosnak nevezte a vadászokkal történő kapcsolattartást, hiszen a terepen ők végzik az operatív munkát, látják a vadállományt, és bármely betegség kitörésekor a hivatás képviselői vannak a helyszínen.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal tavaly együttműködési megállapodást kötött az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetével, amely a természet- és környezetvédelem, valamint a vadgazdálkodás szempontjából egyaránt fontos.

Folytatva a korábbi gondolatot kitért arra, hogy az afrikai sertéspestis kapcsán az országos főállatorvos a közelmúltban határozatot tett közzé, ami kötelezettséget szab mind a hatóságra, mind a vadászati jogosultsággal rendelkezők részére. Hozzátette, a határozat alacsony, közepes és magas kockázatú besorolású területekre osztja a vadászterületeket. Ha a betegség valahol megjelenik, csak úgy lehet társas vadászatot szervezni, ha a vadászat vezetője, legtöbb esetben a hivatásos vadász részt vesz az állategészségügyi hatóság képzésén, és ott tanúsítvány szerez.

Hrabovszki János, a Békés Megyei Vadászszövetség és az OMVK Békés megyei Területi Szervezetének elnöke elsőként arra világított rá, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal ingyenesen biztosította a képzésen való részvételt a vadászok számára. Mint elmondta, a megyére kevésbé jellemző a vaddisznóállomány. A számuk a közelmúltban növekedett, majd az elmúlt két évben stagnált. A törzsállomány ezerötszáz példányra, a terítékre kerülő állatok száma ugyanennyire tehető.

A szakember hozzátette, a betegséget illetően elsősorban a román határrészektől kell tartani. Hangsúlyozta, a hétfői előadáson elhangzottakat szigorúan be kell tartani, hogy az esetlegesen kialakuló láncolatot megszakítsák.

Forrás: Beol