medvekolbászt és medveszalámit árult a hentesCsaknem 60 medvekolbászt és 50 csomag szeletelt medveszalámit foglalt le a hatóság egy monori húsüzletben. A hentes Romániából hozta be az árut, és állítása szerint nem tudta, hogy ehhez külön engedély kellett volna. Természetkárosítás miatt indult ellene eljárás, amiért akár három évet is kaphat.

A vecsési hentes még március végén vásárolt 40 kilogramm medvekolbászt és medveszalámit egy román húsnagykereskedésben. A szakhatóság egy bejelentés alapján áprilisban tartott ellenőrzést a férfi monori húsüzletében, ahonnan 59 medvekolbászt és 47 csomag szeletelt, fóliázott medveszalámit foglaltak le.

A hentes ekkor már a szavatossági idő lejártához közeledve leárazta a medvehúsokat, egy húszdekás kolbászért például hétszáz forintot kért.

A nyomozók az egyébként európai szabványoknak megfelelő csomagolású húskészítményt igazságügyi DNS-szakértővel vizsgáltatták meg, aki kimutatta, hogy az valóban barnamedvéből készült.

A férfi ellen természetkárosítás bűntette miatt indult eljárás. A gyanúsított beismerő vallomást tett. Állítása szerint nem tudta, hogy külön engedélyre lett volna szükség az árusításhoz.

A védelem alatt álló állatokból készült termékek behozatala csak közérdekből, például oktatási vagy kutatási céllal lehetséges, a szakhatóság előzetes engedélyével. Az Európai Unió egyébként tiltja ezeknek a termékeknek a kereskedelmét, Romániában, Finnországban mégis kaphatóak ilyen különlegességek.

A román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal tájékoztatása szerint Romániában vadhúst csak azt követően dolgozhatnak fel fogyasztásra, ha aztt állatorvos vizsgálja meg.

Romániában körülbelül ötezer barnamedve él, az ottani mezőgazdasági minisztérium a környezetvédelmi tárcával közösen hagyja jóvá, hogy hány állatot lehet kilőni. Évente körülbelül 300 barnamedvét ejthetnek el a vadászok.

Forrás: Szent Korona Rádió