medvék okoznak károkatEgyre gyakrabban fordulnak panasszal a székelyudvarhelyi vadásztársulatokhoz is azok a gazdák, akiknek termését megdézsmálták a medvék. Tegnap délután a székelyudvarhelyi Gordon Vadászegyesülethez egy kétségbeesetten kezét tördelő néni érkezett panaszra. Özvegy Molnos Ilona, aki a Lejtő utcában lakik, sírva panaszolta el Fancsali Istvánnnak, a vadásztársulat vezetőjének, hogy tönkretették a vadak a Szőlőstetőn levő kukoricását, amit nemrég kapált meg.

– Fele biztos tönkrement, ha az éjjel megint nem mennek bé – válaszolta az idős asszony arra a kérdésre, hogy mennyi a kára.

Elmondta, panaszával először a Küküllő Horgász-Vadász Társuláshoz fordult, ők irányították ide, mert az eset nem tartozik a hatáskörükbe. Fancsali István, volt farkaslaki főerdész, aki maga is szenvedélyes vadászember, igyekezett megnyugtatni a nénit és ígérte, hogy kiküldi a helyszínre a vadőrt. „Ellenőriznünk kell, hogy valóban medve okozta-e a kárt, mert a kukoricásban vaddisznók is garázdálkodhattak."

A kárvallott néni „mi lesz most?" kérdésére Fancsali azt válaszolta: „Ha medve volt, akkor megpróbáljuk megóvni a területet, mert az állatot kilőni nem szabad, ha pedig vaddisznó, akkor kilőjük. Ha medveügy, akkor felterjesztem a legfelsőbb fórumokig és a vadásztársulat a kártérítést megoldja. Ennél többet nem tehetünk, sajnos."

Forrás: Hargita Népe