vadbaleset vadveszélyAz ősz elején megsokasodó vadbalesetek mind az autótulajdonosoknak, mind a vadásztársaságoknak tetemes károkat okoznak. Mit tehetünk azért, hogy megelőzzük a baleseteket? És ha mégis megtörténik a baj, akkor ki a hibás, és főként: ki fizet? A K&H Biztosító szakértője a legfontosabb biztosítási tennivalókra hívja fel a figyelmet a vadászati idény kezdetén.

Egy összetört motorháztető javítási költségeit mindenki sejti, de a vadásztársaságokat is több százezer forintos kár éri, ha egy értékes vad elpusztul. A vadászok a vadetetők előrelátó kihelyezésével, a vadveszélyes szakaszok kitáblázásával, vadászati szezonban a körültekintő hajtással segíthetnek a balesetek megelőzésében. Az autósoknak pedig azzal kell tisztában lenniük, hogy - a kerítéssel védett autópályák kivételével - az erdős területeken bármikor számíthatnak akár kisebb rágcsálók, ragadozók, akár nagyvadak felbukkanására. Az autóra szerelhető vadriasztó ugyan sok ütközést megelőz, de ez sem véd mindentől. Gyakoriak az olyan kivédhetetlen esetek is, amikor már az óvatos vezetés sem elegendő.

"Ha bekövetkezik a baleset, és akár a vad, akár a gépjármű megsérül, célszerű rendőrt hívni, aki a nyomokat rögzíti. Ezt még akkor is hasznos megtenni, ha személyi sérülés nem történt, hiszen a későbbi, esetleges vitás ügyekben fontos szerepet játszhat a rendőri szakvélemény." -- mondja Kaszab Attila a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

Az autótulajdonos kárát casco biztosítása térítheti meg. Amennyiben a vadásztársaság bizonyul vétkesnek a balesetben, úgy minden felmerült kárt neki kell megtérítenie. A biztosítók ilyenkor visszkeresetet indíthatnak a társasággal szemben, és ha ez sikeresen zajlik le, akkor az autós még a casco biztosítása alapján kifizetett önrészt is visszakapja.

A vadásztársaságoknak a vadak által másoknak okozott károkat meg kell téríteniük, ha a baleset az ő hibájukból következik be. Ezekre az esetekre felelősségbiztosítás megkötésével készülhetnek fel.

"Egy súlyosabb ütközésnél az autóban utazó utasok is megsérülhetnek. A kötelező gépjármű-felelősség biztosítás alapján az utast ért kárt - például munkából való kiesés, vagy ápolás, gondozás költségei - a biztosítók megtérítik." - teszi hozzá Kaszab Attila.

Forrás: Pénzcentrum