harc a védett erdők nyugalmáértMagyarországon a védett erdőkben is gazdálkodnak, veszélyeztetve ezzel az erdei életközösségek hosszú távú fennmaradását. A WWF Magyarország síkraszáll azért, hogy a véleményezésre a napokban kiadott új erdőtörvény több garanciát nyújtson a védett erdők háborítatlanságának megőrzésére.

Védett természeti területeket a világon mindenhol az ott előforduló különleges állat- és növényfajok, vagy az egész életközösség védelmére hoznak létre. Az erdők védelme sok esetben megköveteli a kíméletes, természetközeli erdőgazdálkodás bevezetését, vagy a fakitermelés megszűntetését. Miközben a szomszédos országok mind rendelkeznek viszonylag nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőterületekkel, Magyarországon a védett területek döntő hányadán vágásterületeket létrehozó erdőgazdálkodás folyik, ami számos élőlénycsoport, köztük védett orchideák, énekesmadarak, kisemlősök életfeltételeit veszélyezteti. Törvényesen.

A WWF Magyarország elengedhetetlennek tartja, hogy a jelenleg nem a nemzetközi előírásoknak megfelelően működő Nemzeti Parkok központi részein, valamint a tájvédelmi körzetekben létrehozott, fokozottan védett területeken megszűnjék a fakitermelés. A „csak” védett területeken pedig történjék meg a többletköltséggel nem, vagy csak átmenetileg járó átállás a vágásterület nélküli szálaló erdőgazdálkodásra.

Az erdőtörvény mind a védett erdőket kezelő erdészeti részvénytársaságok, mind a nemzeti parkok munkáját egyformán meghatározza, ezért alapvető kereteket adhat a természetvédelmi szempontból megfelelő gazdálkodáshoz minden körülmények között.

Az élővilág hosszú távú sértetlensége csak a változásokhoz alkalmazkodni képes természetes erdőkben lehetséges, különösen a klímaváltozás fenyegetései mellett. A természetes erdők kevésbé fogékonyak a tűzre, ellenállnak a nagy szeleknek és könnyen átvészelik az aszályos időszakokat. Változatosságuk érték, amelyet az erdőgazdálkodás megteremthet, ha szakít az eddigi sematikus, egyforma erdőket létrehozó, vágásos módszerekkel.

Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója szerint „A társadalom városban és falun ugyancsak egyre inkább elvárja a szép és élhető környezet biztosítását, a természeti tájaink megőrzését, amibe egyre kevésbé fér bele a vágásterületek látványa. Azért, hogy változtathassunk, annak garanciáit legalkalmasabb most, az új erdőtörvény megalkotásakor lefektetni, és a védett erdőkben a gazdálkodás üzemmódját szigorúan meghatározni”.

Forrás: Infovilág