agancsgyujtok2A gímszarvas bikák februárban és márciusban hullatják agancsukat, ilyenkor a természet megtelik az állatok trófeáival.

Az elhullott agancs fontos információforrás, ezért szakmai szempontból kiemelt jelentőségű, hogy a vadászterületeket gondozók kezébe kerüljön és értékelhessék azokat. Sokan nem tudják, de a földön heverő agancs jogilag a vadászatra jogosult szervezetek tulajdona.

– Sajnos az agancsot az illegális gyűjtők is keresik – fogalmazott Ihárosi Péter, a SEFAG Zrt. Közönségkapcsolati Osztályának vezetője. – Az illegális gyűjtők gyakran vadfajainkat indokolatlanul megzavarva, az engedély nélküli gyűjtéssel vagyon elleni bűncselekményt követnek el. Az illegális agancsgyűjtők ismert módszere, hogy csatárláncban, kutyákkal végigjárják a vad által kedvelt nappali pihenőhelyeket. A megzavart vad menekülése közben idő előtt hullajthatja el fejdíszét, extrém esetben az agancstő is megsérülhet. Ezzel az őt megzavaró, űző személyek felesleges fájdalmat, örök sérülést okoznak, mely állatkínzásnak minősülhet. Mindez a sérülést elszenvedő bikáknál torz növekedésű agancsfejlődést okoz, mely jelentős értékvesztést jelent a vadgazdálkodónak mind anyagilag, mind erkölcsileg.
– A gímszarvas bikák hasznosítási célja az impozánsabb fejdísz növesztése – folytatta Ihárosi Péter. – E mögött a szakemberek 10-14 éves gondos munkája és befektetett pénze áll. Az illegális gyűjtők haszonszerzési tevékenysége ezzel veszélyezteti egy világviszonylatban ismert hazai ágazat sikeres működését. Az általuk okozott károk helyrehozása sok időbe és pénzbe kerül, valamint rengeteg többletfeladatot jelent. Az illegális gyűjtők megzavarják az állatokat, ezért a vad folyamatosan más helyet keres magának. Ebben az időszakban gyakori, hogy nagyobb csapatba ? úgynevezett rudliba – verődött gímek a vándorlásuk miatt fokozott veszélyt jelentenek a közúton közlekedőkre. Így az erdőterületeket látogató, a vad nyugalmát zavaró illegálisan agancsot gyűjtők további, jelentős közvetett kárt okozhatnak tevékenységükkel.

– A SEFAG Zrt. a rendőrséggel együttműködve fokozottan ellenőrzi gazdálkodási területeit – hangsúlyozta Ihárosi Péter. – Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban kezdődik a vaddisznó malacozása. A malacaikat őrző kocák könnyen agresszívvá válnak, így akik az erdőben tartózkodnak veszélyben lehetnek – tette hozzá a SEFAG Zrt. Közönségkapcsolati Osztályának vezetője.

Forrás: Sonline