erdotuz eger2019A meteorológiai tavasz első napjaiban kellemes, változékony időre számíthatunk.

Túlnyomóan kisüt a nap, de helyenként kisebb zivatarokra is készüljenek az erdei vándorok. A hidegebb völgyekben, északi oldalakon az erdei ösvények olykor havasak, jegesek, sarasok, de a napsütötte, déli oldalakon szárazok, jól járhatóak. Érdemes a hétvégét a tavasz illatú friss levegőn tölteni, akár megcsodálni a Bükkfennsíkon nyíló hóvirágokat. Egy, kettő, három, indul a kirándulószezon!

Tűzgyújtási tilalom
Megdöbbentő adat, hogy az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.
Az erdőtüzek megelőzésére már 12 megyében rendelték el a tűzgyújtási tilalmat, köztük a gazdálkodási területünket érintő Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében is! Ennek oka, hogy elkezdődött egy fokozottan tűzveszélyes időszak.

A hatóság és az erdész szakma minden igyekezete ellenére hóolvadás után, az erdő kizöldülése előtti időszakban még mindig előfordulnak tűzesetek. Jellemzően a rét és tarlóégetések következtében gyullad be az erdőfelújítás vagy az avar, amelyet a fák nehezen „hevernek ki”.
Már a héten többször kellett az EGERERDŐ Zrt. erdészeinek tüzet oltani Csernely és Farkaslyuk környéki erdőkben. Kérünk mindenkit, hogy a magyar erdők jövőjének érdekében tartsa be a tűzgyújtási tilalmat és vigyázzon rájuk!

Aktuális erdei munkák
Februárban befejeződött a társas vadászatok időszaka. Egyéni vadászatokra azonban továbbra is lehet számítani. Március beköszöntével azonban nem álltak meg a fakitermelések, ehhez köthető munkákra, erdei fakészletekre lehet számítani egész területünkön.

Kisvasút, programok
Hétvégén Szilvásváradon menetrend szerint jár a kisvonat. A többi kisvonatunkra sem kell már sokat várni, március 15-én újra indulnak az erdei vonatok Felsőtárkányban és a Mátravasúton is. A kisvonatok programjairól és más EGERERDŐ Zrt. által szervezett nyilvános programokról elkészült a 2019 évi rendezvénynaptárunk. Érdemes feljegyezni a naptárba!

Forrás: Egererdő Zrt.