több mint 500 fürjet lőttek az olasz vadászokTöbb mint félezer, összesen 28 millió forint eszmei értékű madártetemet foglaltak le a vámosok Romániából hazafelé tartó olasz vadászoknál Nagylakon. A Szegedi Fővámhivatal Mélységi Ellenőrző Csoportjának járőrei a Nagylaki határátkelőhelyen szombaton a későesti órákban egy olasz személyautó belépésre jelentkező utasait vonták jövedéki ellenőrzés alá. A járműben utazó olasz állampolgárságú vadászok nyilatkozata szerint romániai vadászatról tartottak Olaszországba, az elejtett zsákmányról pedig egy állatorvosi igaztolást mutattak be. A pénzügyőrök szakértő bevonásával folytatták a vizsgálatot, amely során a jármű csomagterében egy hűtőládában több száz lőtt, fagyasztott, vákuumcsomagolt madártetemet találtak - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Vám- és Pénzügyőrség Dél-Alföldi Regionális Parancsnokságától.

A szakértői vélemény szerint az 559 darab fürj (eszmei értéke 50 ezer forint/példány), 1 darab tövisszúró gébics (eszmei értéke 10 ezer forint/példány) 1 darab réti pityer (eszmei értéke 10 ezer forint/példány) és 1 darab haris (eszmei értéke 500 ezer forint/példány) védett faj, vadászatuk és szállításuk csak a megfelelő engedélyekkel végezhető.

Forrás: MNO

Mivel az utasok a szükséges természetvédelmi-hatósági engedélyekkel nem rendelkeztek, a vámhatóság a több mint 28 millió forint eszmei értékű szállítmányt lefoglalta és természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt eljárást indított.