farkasÉszak-Amerikában mára megint olyannyira elszaporodtak a farkasok, hogy a vadvédelmi hatóságok javasolják a veszélyeztetett státuszuk eltörlését.

Ezzel párhuzamosan a ragadozó Eurázsiában is visszatérőben van, mintha nem venne tudomást az emberi tevékenység legtöbb állatra káros következményeiről. Mi teszi ilyen strammá a farkast, amely még az évszázadok üldöztetését is átvészelte?

Az Egyesült Államokban évek óta jogi küzdelmet vívnak egymás ellen a kormányzati természetvédelmi tisztviselők és a természetvédők a farkas megítélésével kapcsolatban. Azt mindenki tényként kezeli, hogy a farkaspopulációk évtizedek vegetálása után intenzív szaporodásnak indultak, a vita abban van, hogy megérett-e már az idő arra, hogy feloldják a védelmüket. A vita persze politikai színezetet is kapott, hiszen a veszélyeztetett státusz feloldásáról szóló döntést ugyanaz a David Bernhardt ügyvezető belügyminiszter jelentette be, aki korábban már egy kis hal (Hypomesus transpacificus) védett státuszát is fel akarta oldani. A hal védettsége véletlenül éppen azokat a farmereket zavarta a legjobban (mivel így nem juthattak öntözővízhez), akik érdekében Bernhardt korábban lobbizott.

Ez persze a farkaspopulációk állapotát semmilyen módon nem érinti. A szürke ragadozó szinte kihalt az Egyesült Államok úgynevezett alsó 48 államában (tehát Alaszkát kivéve mindenhol), alig voltak már ezren, amikor védelem alá vették őket. A számuk mára 5000-re gyarapodott, ami az ország méreteit tekintve nem tűnik olyan soknak, főleg, hogy csak Alaszkában 13 ezren élnek.

A trend azonban egyértelmű: a farkas szaporodik és terjed Amerikában.
A természetvédelmi hatóságok a farkas gyarapodását a védelmi erőfeszítések dicsőséges sikerének tekintik, és úgy gondolják, hogy a védelem fenntartása mára szükségtelenné vált. Minthogy fel akarják oldani, a kommentátorok jelentős része azon kezdett töprengeni, hogy milyen érdekek állnak szemben a farkas védelmével. Felmerülhet a vadászok vadászhatnékja, az élőhelyekre szemet vető befektetők, de akár a jószágaikért aggódó állattenyésztők revansvágya is. Mindenesetre nem állíthatjuk, hogy a farkas veszélyeztetett kategóriából való kivétele tisztán republikánus cél lenne, hiszen már az Obama-kormányzat is megpróbálkozott vele hat éve, de a rutinszerűen beindított bírósági ellentámadás azt a javaslatot megsemmisítette.

Forrás: Index