országos vadásznap lentibenA vad védelme és a vadgazdálkodás érdekében kifejtett erőfeszítéseink bemutatása révén lehet elfogadtatni a közvéleménnyel a vadászatot, ezért van szükség az Országos Vadásznap megrendezésére.

Mindezt Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, az Országos Magyar Vadászati Védegylet választmányi elnöke mondotta a szombaton Lentiben megrendezett nagyszabású ünnepségen.

Az immár hagyományos Hubertus-mise után az ünnepélyes megnyitón Benedek Fülöp többek között arról beszélt, hogy az ország büszke lehet a vadállományára - 1970-ben és 1972-ben Lenti térségében két világranglista első helyezett szarvasbikát ejtettek -, hiszen az Európában előforduló gím- és dámszarvas, őz, vaddisznó, valamint muflon trófeák közül a világranglista első tíz helyezettje között általában 4-6 olyan található, mely magyar vadászterületekről való.

A választmányi elnök ugyanakkor az ágazat nehézségeiről sem feledkezett meg, szólt a szigorodó fegyver-, egészségügyi és vadászati törvényről, a vadkárokról, s az azok után fizetendő térítési kötelezettségekről, s hogy az ország bizonyos területein - például az Alföldön - a természetvédők és a vadászok közötti nézetkülönbségek is okoznak problémákat.

A megnyitó keretében előbb kitüntetések és jutalmak átadására, majd az új vadászok fogadalomtételére és avatására került sor. A zalai kitüntetettek közül az Országos Magyar Vadászkamara aranyérmét dr. Tóth Tihamér, a Zala Megyei Területi Szervezet Etikai Bizottságának elnöke kapta. Magyar Vadászatért Érdemérmet vehetett át Hopp József nyugalmazott vadászati felügyelő. Nimród-éremmel tüntették ki Náday Gyulát, a Lovászi Olajbányász Vadásztársaság elnökét, Sohár Dezsőt, a Zalaerdő Zrt. hivatásos vadászát és Rákos Csabát, a lenti Szabadság Vadásztársaság vadászmesterét. Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakettet kapott a lenti Szabadság Vadásztársaság, a Magyar Természeti-Vadászati Örökségért Érdemkeresztet pedig Keszthelyi Jenő intarziaművész vehette ét, akit percekig szóló tapssal ünnepeltek. Hubertus Kereszt Arany Fokozat kitüntetésben részesült Nógrádi László lenti polgármester, Gróf András, a Zalaerdő Zrt. lenti erdészetének igazgatóhelyettese és Kobra József, a felsőszenterzsébeti vadásztársaság vadászmestere.

Hazánkban mintegy 50 ezer aktív vadász ténykedik, akiket tízezer fős hivatásos személyzet segít. Az országban a vadásztársaságok száma 1400, ebből 51 zalai. A vadászati ágazat éves árbevétele 16-18 milliárd forint körül alakul. A Magyarországon fogadott külföldi vadászok száma éves szinten harmincezer fő.   A 2008-ban megrendezett Zala Megyei Hivatásos Vadász Verseny első helyezettje Csordás Béla, a Zalaerdő Zrt. hivatásos vadásza, 2. helyezést ért el az Országos Vadásznapon kitüntetett Sohár Dezső, míg 3. lett Deutsch István, az Erdőgazdasági Dolgozók Vadásztársaságának hivatásos vadásza. Ötvenezer aktív magyar vadászt tízezer fős hivatásos személyzet segít.

Forrás: Zalai Hírlap