vadászfegyverek árveréseAz egykori keletnémet vezetők vadászfegyvereinek és pisztolyainak egyedülálló gyűjteménye kerül árverésre októberben. Az effajta keletnémet gyűjtemények elég ritkák, hiszen a volt NDK-ban igen keveseknek adatott meg, hogy lőfegyvert birtokoljanak. A keletnémet idők relikviái egyébként igen nagy becsben állnak a gyűjtők körében még két évtizeddel a berlini fal leomlása, s 18 évvel az NDK megszűnése után is.

Különösen keresettek az 1989 októberében leváltott, s 1994-ben Chilében elhunyt Erich Honecker pártfőtitkárral kapcsolatos tárgyak: 1978-as Citroen-limuzinja nyolc éve 10 ezer dollárért (1,6 millió forint) cserélt gazdát.

A kollekció 31 lőfegyverből áll, beleértve azt a pisztolyt, amelyet Erich Mielke, a későbbi hírhedt keletnémet titkosszolgálat, a Stasi főnöke használt, amikor 1931-ben tűzharcba keveredett a rendőrökkel. Erich Mielke tulajdonát képezte egyébként az árverésre kerülő 31 lőfegyvernek több mint a fele, szám szerint 16.

Az árverésen kalapács alá kerülnek más keletnémet vezetők lőfegyverei is. Így lehet egyebek közt licitálni Walter Ulbricht, az NDK Államtanácsa egykori elnökének, valamint Günter Mittagnak, a Német Szocialista Egységpárt Politikai Bizottsága valamikori tagjának a vadászfegyverére.

A fegyvergyűjteményt összeállító Christiane Bernuth reményei szerint az október 25-én Suhlban sorra kerülő árverés bevétele elérheti az 50 ezer eurót (11,87 millió forintot).

A Bild német napilap becslése szerint azonban, amely az aukciót az év árverésének titulálta, bizonyított a fegyverek hitelessége, s így a bevétel elérheti akár az egymillió eurót is.

Forrás: MTI