bikaszezon szarvasbőgés szarvasvadászatA nagy meleg ellenére jól indult a vadászszezon Somogyban. Már augusztusban is több értékes trófeát lőttek ki a vendégvadászok. A bevétel azonban 10 %-kal kevesebb lesz, idén olcsóbb az euró. Ráadásul a vadkár is sok pénzt kivesz a társaságok zsebéből: az országban Somogyban könyvelik el a legtöbbet. A vadászfülnek legszebb hangok az őszi erdőben. Ilyenkor, a legizgalmasabb főszezonban lehet gímszarvasra menni. Somogyban, az ország nagyvadban leggazdagabb megyéjében 6700 gímszarvast lőnének. Ebből 1700 bikát.

- A legértékesebb trófeák 80 százalékát bérvadász lövi.
A Sefag vadgazdálkodási osztályvezetője azt mondja: 700-800 külföldi puskás érkezik a megyébe. Már nemcsak németek és osztrákok jönnek, hanem amerikaiak, dánok, spanyolok és szlovákok is. Az eddiginél azonban rövidebb időre. Már eredmények is vannak.

- Meglepően korán kezdődött a szarvasbőgés. Ez azt jelenti, hogy már augusztus végén megszólaltak a bikák. Ennek következtében az első napok már eredményes vadászattal teltek. Tehát becslésem szerint közel jár a megyei teríték a 100 darabhoz, pedig csak a hónap elejét írjuk - számol Buzgó József.

Az időjárás azonban kissé megtréfálja a magaslesen ülőket. A nagy melegben ugyanis nyomát sem látni a szarvasoknak. Mivel nappal és éjszaka nagy a hőség, ezért a bőgési időszak az éjszakára és a hajnalra tevődött át.

Somogy egyébként két világranglistás trófeával is büszkélkedhet a korábbi évekből. Egy ilyen akár 7 millió forintot is ér. Ez sok pénzt hoz a vadásztársaságoknak. A vadászati főfelügyelő szerint azonban a legnagyobb vadkárokat még mindig itt könyvelik el. Emiatt több vadat kell lőni.
- Az elmúlt években most már olyan 20-30 százalékkal kénytelenek voltunk mindig a vadászatra jogosultak által benyújtott terveket megemelni. Ez a megyénkre jellemző mezőgazdasági és vadkároknak a következménye volt - állítja Simon Pál.

Tavaly például 7-szer több gímet lőttek ki, mint a 70-es években. Az elmúlt évben azonban a vadak által okozott kár mégis félmilliárd forint volt. Emiatt a somogyi vadgazdálkodás 250 millió forint mínusszal zárta az évet.

Forrás: Kapospont