itatniEgy-egy kiadós nyári zápor után a vadgazdálkodásban dolgozók megkönnyebbülten sóhajtanak fel, hiszen van mit inniuk az állatoknak, még akár a keréknyomban is ott marad több napig az éltető folyadék.

Más azonban a helyzet Szabolcsban, ahol a nyírségi homok az úr, ugyanis a homoktalaj zsugorodó- és duzzadóképessége alacsony, a csapadék szinte átszalad rajta, és azonnal kiszárad. Éppen ezért a nyári hónapokban jóval nagyobb figyelmet követel meg a hivatásos vadászoktól az állatok itatása az ilyen területeken.
Folyamatosan pótolják

– Akármilyen nagy eső is legyen felénk, a száraz homok hamar elnyeli a vizet, s egy-két nap múlva már nincs is nyoma annak, hogy csapadék hullott, elszívja a talaj – mondta el érdeklődésünkre Dobai Péter, a jármi Sólyom Vadásztársaság hivatásos vadásza.

– Ezért készítettünk itatókat az állatoknak. Tulajdonképpen gödröket ástunk, amiket aztán kibetonoztunk speciális, vízzáró anyaggal, s abba hordjuk a vizet. Ezekbe az itatókba belemegy akár kétezer liter víz is. Természetesen a párolgásból és a fogyasztásból származó veszteséget folyamatosan pótoljuk.

– Van egy lajtkocsink, amiben ötezer liter víz van, s ezzel végigjárjuk rendszeresen a területünkön található itatókat, s feltöltjük azokat. Természetrajzi filmekben láthatunk olyat, hogy Afrikában egy-egy tó odavonzza a térség összes állatát. Hasonló a helyzet nálunk is, az énekesmadaraktól kezdve az emlősökig szinte mindenféle állat felkeresi ezeket az itatókat. Többek között a veréb, a seregély, a balkáni gerle, az örvös galamb, az őz, a vaddisznó, a róka, a borz mind odajár inni. A kihelyezett kamerákon keresztül jól nyomon követhetjük az állatok mozgását, az itatók környékét pedig felgereblyéztük, így a nyomok is sokat elárulnak – folytatta a fiatal szakember.

– Munkát adnak ilyenkor a gyorsan növekvő akáchajtások is, mert ráhajlanak az útra, s hogy ne karcolják az autót, muszáj levágnom őket. Lassan kezdődik az üzekedés is, arra is fel kell készülnünk – sorolta tovább a hivatásos vadászok nyári teendőit Dobai Péter. – Megfigyeljük, hogy a bakok mindig ott vannak-e, ahol a tavasszal voltak, vagy nem jött-e a helyükre gyengébb vagy esetleg jobb bak. Csak hajnalban vagy sötétedéskor lehet megfigyelni a bakokat, hiszen a nagy melegben alig mozognak. Befekszenek egy jó hűvös fasorba vagy kukoricásba.

Forrás: SZON