vadásznapPáratlan látvány fogadta a látogatót, ha a Strand Hotel felől közelítette meg a 2008. évi megyei vadásznap helyszínét, a Tóstrandot: a kisbágyoni Magyar-Afrika Vadászmúzeum hozott el egy kamionnyi válogatást Kopka László és Viktor, apa és fia gyűjteményéből.

Volt itt – hiszen már a szarvasbőgésben járunk – kitömött gímbika és -tehén, dámszarvas, erdélyi barnamedve, vaddisznó és muflon, de zebra, sakál és bozóti antilop is. Maga a helyszín kiemelkedően alkalmasnak bizonyult, sőt a hőmérséklet is éppen strandra való volt szombaton.

Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere példaértékűnek nevezte a rendezvényt, civil szerveződése okán. – Egy zárt közösség enged itt bepillantást életébe. A fiatalok sokat tanulhatnak a vadászoktól arról, hogyan kell megvédeni környezetünket! Becsó Zsolt, a megyei közgyűlés elnöke Nógrád, a varázslatos világ rövid és alkalomhoz illő – erdősültség és nagyvadállomány – bemutatásával kezdte beszédét. – Sokan azt gondolják, hogy a vadászat nem más, mint puskás ember az erdőben – mondta. – A természethez azonban szeretettel kell közeledni ahhoz, hogy az ember minél többet tudhasson meg róla, ennek pedig egyik módja a vadászat!

Ezután Szabó László, a megyei vadászkamara elnöke ismertette az elmúlt időszak rossz és jó eseményeit. Előbbiek között a sertéspestist és a vadászterületek átrendeződését említette. A kedvező változások között szólt arról, hogy látszik a vadásztársadalom jóakarata, az, hogy tovább kell lépni a sérelmeken és anomáliákon. Az előttünk álló időszak tervei között megemlítette: a kamara szeretné elérni, hogy az egészséges vadhús értékesítése ne a multik kiváltsága legyen Magyarországon. A program a szarvasbika ravatalra hozatalával, majd Hubertus-misével folytatódott, amelyet Baffi István salgótarjáni esperes mutatott be. Ezt az idén vizsgát tett vadászok fogadalomtétele és avatása, majd a kitüntetések átadása követte. A program solymászbemutatóval folytatódott, utána Bohács István nótája és a Gabora-zenekar muzsikája szólt a jó ebédhez – amiről jelen sorok szerzője nem számolhat be, ugyanis nem sikerült megtapasztalnia: délutánra az Ipoly Erdő Zrt. vadasparkjának avatása soroltatott az események közé. Somoskő vára és a Sátor-hegy közötti területen a nyitóbeszéd és a szalagátvágás különböző helyen történt, hogy a helyszínre érkező mintegy száz vendég ne zavarja a vad nyugalmát.

Dóra Ottó, a salgótarjáni önkormányzat szocialista frakciójának vezetője avatóbeszédét azzal kezdte, hogy nem ez a cég első nagy beruházása Salgótarján környékén. – Az Ipoly Erdő Zrt. építtette az eresztvényi játszóteret, a salgóbányai Erdészházat, hogy csak a nagyobbakat említsem – mondta. – Ez a hely és környezet kiválóan alkalmas oktatási célokra és arra, hogy a látogató természetes környezetében ismerhesse meg a vadat. Utána Lengyel László Zoltán, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője tartott rövid ismertetőt magáról a létesítményről. Amint mondta, Somoskőn nem is állat- és nem is vadaskert épült. – A természetes környezethez hasonló viszonyok között láthatja itt a vendég a vadat – mondta –, az élmény pedig igen hasonló a vadászatéhoz. A látogatónak meg kell értenie, hogy itt csak akkor jut élményhez, ha csendben marad, türelmes és kitartó – remélhető azonban, hogy visszatérő vendégek keresik majd fel vadasparkunkat! Végül név szerint is említette azokat a kollégákat, akik megálmodták és megvalósították a somoskői vadasparkot. A megnyitó látogatással ért véget – a csendesen viselkedő és türelmes vendégeknek végül egy csapat muflon mutatta meg magát.

Forrás: Nport