elszaporodtak a szarvasokAz elmúlt néhány évben elszaporodott a fehérfarkú szarvas (Odocoileus virginianus ) a Duke Egyetemhez tartozó 2800 hektárnyi erdőben. Közel négyhónapos szabályozott vadászattal remélhetőleg sikerült az állományt megritkítani a hat részre osztott erdő négy területén – olvasható a newsobserver oldalon. Judson Eideburn, erdővagyon gazdálkodási szakember elmondta, minden törvényesen, sok megfontolással történik, nem valamiféle magányos vadőrként járnak el. Két kiválasztott vadásztársaságokhoz tartózó, arra kijelölt vadászai kapnak engedélyt, hogy az egyetem tulajdonát képező erdőben célba vehessék az erdészeti kutatóterepet végiglegelő, s szinte minden az útjába kerülő növényt felfaló erdei vadat.

Egyes helyeken 4 láb magasságtól lefelé csaknem mindent megettek, semmi sem maradt, még a virginiai borókafenyőt is elfogyasztják. Több mint 75 éven át a Duke erdő élő laboratóriuma volt az erdészet, az ökológia és a környezettudományok iránt érdeklődő diákoknak. A birtok a Durham, Orange and Alamance megyékbe átnyúló részekkel az erdőtakaró, a növényfajok, a talajok, a domborzat és vad változatosságát kínálja tanulmányozásra. Évekkel ezelőtt az erdőgondnokok összegyűjtött adatai az erdő egyes részein négyzetmérföldenként 80 szarvast mutattak ki. A vadvagyon-gazdálkodással foglalkozó szakemberek egy négyzetmérföldön maximum 20 szarvast tartanak megfelelőnek.

Sok vadász csalódottságára, Eideburn nem szándékozik nyilvánosságra hozni a kilövést végző vadászcsoportok tagjainak nevét. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a feladatot az  N.C.(Észak-Karolina) vadvagyon gazdálkodási szolgálat által kiadott útmutatás szerint végzik el. Íjjal és puskával három területen, Blackwood, Eno and Hillsboro lehet majd a szarvasra menni. Az N. C. 751 egyetemi campustól közvetlenül nyugatra fekvő Durham egységben pedig az íjjal vadászat lesz a megengedett.
Az erdő közelében lakók egyes helyeken kártevőnek tekintik a virágágyásokat letipró, veteményes kertekben legelésző szarvast, a parkok, kertek és gondosan rendezett udvarok veszedelmét.

– Annyi a szarvas a kertünkben, hogy úgy gondolom, jó, ha kicsit csökkentik az állományt – vélekedik az a Tom Kirby, durhami lakos, aki hétvégeken a Carolina Godiva Track Club tagjaként maga is szokott futni az erdőben.
Mint a futók klubjának elnöke reméli, hogy az ösvények lezárásáról mindenki értesül majd. Tart tőle, hogy egyes, az erdőt nem a szokásos útvonalon megközelítő turisták esetleg nem veszik észre a fontosabb utak és ösvények elején feltüntetett figyelmeztetést.
Kathy Rudy, az etika professzora a Duke Egyetemen, vegyes érzelmekkel viseltetik a vadászat, az állatok selejtezése iránt.
– A baj az, hogy nincsenek a szarvasnak természetes ellenségei, ragadozói. Kissé kibillentettük az egyensúlyt az életközösségükben – mondja.
Hallgatóival már beszélgettek kicsit a vadászatról és a fenntartásért, az élelemszerzésért végzett vadászatról.
– Ha abból indulunk ki, hogy a vadászat helyes megoldás, akkor ez a most tervezett a leglelkiismeretesebb módjának tűnik.

Ami a professzorasszonyt aggodalommal tölti el, az, hogy a vadászat hónapokig elhúzódik majd.
Azok a vadászok, akik nem kaptak meghívást a selejtezésben való közreműködésre, azt mondják, valószínűleg van néhány nagy bika az erdőben.
Az elképzelés, Eideburn szerint, hogy elsősorban a tarvadra lőnek, de a vadászok a vadászati törvény betartásával bikákra is mehetnek.
A vadászat szeptember 15-én kezdődik és hétvégék, ünnepnapok kivételével december 30-ig tart.
A vad húsa vagy a vadászokhoz kerül vagy a vadászok az éhezőkért  program tulajdonába kerül.

Forrás: ForestPress