jotekony vadaszatA Felső-Tiszavidéki Vadgazdák Szövetsége az elsők között csatlakozott az országos felhíváshoz.

Sokan azt gondolják a vadászokról, hogy érzéketlenül csak töltenek és lőnek, holott a vadászzubbony alatt érzékeny szív lapul. Többször bizonyították már a vadászok mind az országban, mind a megyében, hogy képesek karitatív tevékenységre is.

Fejér megyében 2013 óta minden év december 27-én rendeznek jótékonysági vadászatokat, s az adományokat gyermekek gyógyítására ajánlják fel. Az Országos Magyar Vadászati Védegyletet elnöklő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felvetette, mi lenne, ha a többi megye is követné a Fejér megyei példát, s december 27-én minden megyében lenne jótékonysági vadászat. A megyei jótékonysági vadászatok összehangolására megalakult az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. Fejes László ügyvezető vezetésével.

Az országos kezdeményezésre az elsők között jelentkezett a Felső-Tiszavidéki Vadgazdák Szövetsége. A jótékonysági vadászatról szóló nyilatkozatot és szerződést pénteken Napkoron írta alá Fejes László ügyvezető és Kiss B. Zoltán, a szövetség elnöke.

A vadászatot december 27-én Napkoron rendezik majd meg, a házigazda Támba Miklós, a Napkori Erdőgazdák Zrt. vezérigazgatója lesz. Azért Napkorra esett a választás, mert a megyében központi helyen van ez a település, a Kerekerdő Turisztikai Központ kiváló helyszín a vendégek fogadására, s a vadászat valamennyi tárgyi és személyi feltétele adott.

Figyelembe vették a hármas határ közelségét is, mert a szervezők szeretnék, ha a Felvidékről, Kárpátaljáról, a Partiumból és Erdélyből is jönnének vadászok erősíteni a nemzeti összetartozást. A határon túlról érkező vadászok minden bizonnyal a szervezés legapróbb részleteire is figyelni fognak, ugyanis az Országos Magyar Vadászati Védegyletet tervei között az is szerepel, hogy jövőre a történelmi Magyarországon belül élő magyar vadászok is szervezzék meg a maguk jótékonysági vadászatát, erősítve az összetartozás érzését, már csak azért is, mert 2020-ban lesz a trianoni békediktátum századik évfordulója.

A gyermekosztály kapja

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a megyei kórház gyermekosztályának ajánlják fel a vadászok az adományokat, amik három forrásból gyűlnek majd össze: a vadászok által befizetett részvételi díjak, az állami cégek felajánlásai, a helyi cégek és vállalkozások adományai. Az állami cégek felajánlásait elosztják tizenkilenc részre, így mindegyik megye egyformán részesül abból az összegből.

A megyei vadászat fővédnökségét elvállalta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, míg a két védnök Román István kormánymegbízott és dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. A jótékonysági vadászattal kapcsolatban a csütörtöki Horgász, vadász oldalon olvashatnak további részleteket az érdeklődők.

Forrás: SZON