vadhus nepszerusito4Vaddisznós hamburgert, tépett szarvashúsos szendvicset, és vaddisznócombot is kóstolhattak szerdán az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ pécsi általános iskolásai.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) vadhús-népszerűsítő eseményén Őri László, Pécs alpolgármestere is köszöntötte a diákokat.

Két ötödikes és két nyolcadikos osztály több mint félszáz tanulóját vezette be szerdán a NAK Baranya Megyei Igazgatósága és az OMVK Baranya Megyei Szervezete a vadhúsok izgalmas világába. A rendhagyó ebéden az általános iskolások kóstolhattak vaddisznócombot vadasmártással és kalácsfelfújttal, „pulled pork” szendvicset és vaddisznóhús-pogácsával készült hamburgert is.

– Az elmúlt években kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy bekerüljenek a helyi és környékbeli termelők portékái a pécsi közétkeztetésbe. Első körben az idénygyümölcsök és -zöldségek kapnak szerepet, de törekszünk arra, hogy a vadhúsok is megjelenjenek a pécsi diákok asztalán. Ezzel nem csak a Baranyában élő termelőket és gazdákat segítjük, de a gyerekeket is megismertetjük a helyben termelt jó minőségű élelmiszerekkel – mondta el Őri László szerdán, majd hozzátette, fontos az is, hogy a gyerekek megismerkedjenek olyan ízekkel is, melyek az otthoni konyhaasztalra viszonylag ritkán kerülnek, mint például a vadhúsok.

– Két roppant fontos társadalmi érdek találkozik a szerdai vadhús-népszerűsítő program keretében. Az egyik, hogy a pécsi gyermekek egészségesen étkezzenek, a másik, hogy támogassuk a baranyai termelőket – hangsúlyozta Őri László.

Rittlinger József, a NAK Baranya Megyei elnöke elmondta az eseményen, hogy egyelőre a Baranyában lőtt vadak nagy többsége sajnos elhagyja a megyét. Mint mondta, ma már könnyen hozzájuthatunk Pécsen a minőségi vadhúshoz, és remélhetőleg a szerdai esemény hatékonyan népszerűsíti a gyermekeknél és családjaiknál a különleges termékeket.

– Megyénkben háromezer vadász dolgozik, akik most mind azon izgulnak, hogy ízlik-e majd a gyerekeknek a vadhúsos ebéd – mondta el Agyaki Gábor, az OMVK Baranya Megyei Szervezetének elnöke, majd hozzátette, azért is érdemes volna megismerni a baranyai vadászok munkáját, mert a vadászat az egyik legrégebbi alapkultúránk: gyökerei egészen addig visszanyúlnak, amikor az ember fegyvert fogott, és elment vadászni.

Forrás: Pécs Ma