vertes1A szeptember 3-i Konferencia a Minőségi Vértesi Gímszarvasért rendezvényhez hasonlóan a Vértesi Erdő Zrt. a 2019-es szarvasbőgés-értékelő trófeaszemle színteréül is az egykor V. Esterházy Imre gróf által építtetett rédei Intézőházat választotta.

A szakmai eseményen az erdőgazdaság szakszemélyzete, helyi vadásztársaságok képviselői, valamint a vadgazdálkodás iránt érdeklődők egyaránt jelen voltak.

A trófeaszemlén a Vértesi Erdő Zrt. vadászterületein 2019. szeptemberében esett, valamint az 510. számú Vértes-hegységi vadgazdálkodási tájegységben terítékre került bikák trófeáit állították ki.

A társaságunk fontos célkitűzése a vértesi gímszarvasállománnyal történő magas szintű, szakszerű és tartamos gazdálkodás, amelynek nem csupán a társaság vadászterületein kell megvalósulnia, hanem legalább vadgazdálkodási tájegységi szinten – hangsúlyozta megnyitó beszédében Juhász Lenke, a Vértesi Erdő Zrt. vadászati irodájának vezetője.

Macsek Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója így értékelte a szarvasbőgést:

A mai nap egy ünnepnap, hiszen véget ért a bőgés, amelynek eredménye itt látható előttünk. A trófeaszemle az egyik legjobb módja gazdálkodásunk eredményességének bemutatására. A helyszínen a Vértesi Erdő Zrt. vadászterületein – 28 500 ha-on – szeptemberben, szabad területen terítékre hozott összes gímbika trófeája kiállításra került, mindösszesen kilencven darab. Továbbá jelen van a társaság teljes szakszemélyzete, akik fáradhatatlan és magas színvonalú munkája nélkül most nem állhatnánk itt ennyi trófea előtt. Köszönöm a munkájukat!

A erdőgazdaság éves vadgazdálkodási terve a három vadászterületet érintően százhetven gímbikát tartalmaz, amelyből az idei év szeptemberében a bőgésben kilencven gímbika került terítékre, azaz a terv 53%-a. Tételesen, 31 a Dél-Vértesi, 30 a Gerecsei, 25 az Észak-Vértesi és négy a Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság területéről.

A bemutatott trófeákból tizenkilenc kapott érmet a bírálaton (16 bronz- és 3 ezüstérem). A legidősebb tíz éves, a legfiatalabb három éves gímbika volt. Az összes trófeát figyelembe véve, az átlagtömeg 4,99 kg, míg a legnagyobb pedig meghaladja a 8,5 kg-ot. A szakmai értékelést követően Juhász Lenke vadászati irodavezető megköszönte a társaság és az együttműködők eredményes munkáját, a vadásztársaságok közreműködését és Varga Jánosnak, a Rédei Intézőház Kft. igazgatójának és tulajdonosának a színvonalas helyszín biztosítását.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával megvalósult rendezvényt Erdélyi Tamás többszörös magyar bajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes, valamint Búr Zoltán Európa-bajnok szarvasbőgő-bemutatója zárta.

Forrás: Vértesi Erdő Zrt.