semjen szentkutZöld ruhába öltöztették a híres Szűz Mária kegyszobrot a Mátraverebély-szentkúti bazilikában: Szent Hubertusz-napjához közeledve a hétvégén megrendezték az erdészek és a vadászok ez évi zarándoklatát, a második kelet-cserháti trófeamustrával együtt.

Utóbbit a házigazda nemzeti kegyhely mellett a környéken gazdálkodó Csente Vadásztársaság, valamint az Ipoly Erdő Zrt. bátonyterenyei és salgótarjáni erdészete szervezte.

A trófeamustra hosszú előkészületeket kívánt, a szakemberek a helyszíni trófeabírálatot már két nappal korábban megtartották. A frissen értékelt trófeák a helyszínen is maradtak, közben kocsiszámra érkeztek a már korábban bírált gím és dám agancspárok.

A szombati szemle előtt a szervezők az Ipoly Erdő Zrt. közreműködésével dámkonferenciát is rendezte, amelyen a leghíresebb hazai területek, Gyulaj és Gúth vezető erdész-vadász szakértői mellett a nógrádi szakemberek is előadást tartottak. A konferencia fő oka, hogy az 1987-ig, mintegy tíz éven át tartó telepítések után a dámállomány olyan gyors szaporodásnak indult, hogy az elmúlt években egyes területeken már jelentős erdő- és mezőgazdasági károkat is okozott.

A trófeaszemle, lévén zarándoklat is, imával kezdődött páter Orosz Lóránt, a kegyhely igazgatója vezetésével hangzott el a Miatyánk.

– Az Úr a hatodik napon teremtette a négylábú állatokat és az embert is – mondta a kegyhelyigazgató az ima után. – Isten az állatokat azért adta az embernek, hogy a maga hasznára fordítsa őket, így ez tekinthető az első vadgazdálkodási intézkedésnek is!

A szemlén bemutatott trófeákat Bajnai Csaba, a kelet-cserháti erdészet biológiai igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Elmondta, hogy a tájegységben 24 vadásztársaság gazdálkodik, közülük 21 hozta el a 2019-es bőgésben elejtett gímbikák, illetve a mustra időpontjáig kilőtt dámok trófeái közül 179-et. A közönség 136 gímtrófeát láthatott, a többi dám volt, de ezen vadfaj fő vadászidénye, a barcogásnak nevezett üzekedési időszak még tart október végén.

Zám Zalán, a Nógrád-cserháti tájegység fővadásza kiemelte az előző napon tartott dámkonferenciát, amelyen a résztvevők tanulhattak – mint ahogyan tanulhatnak a hivatásos és a sportvadászok is a bemutatott trófeák és adataik megismeréséből.

A Hubertusz misét páter Fejes Antal, a kegyhely helyettes vezetője mutatta be. Szentbeszédében kitért arra, hogy a szertartáson részt vett dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, az Országos Magyar Vadászati Védegylet vezetője is.

A szentmise után a díjátadás következett: a szakmai közönség szavazatai alapján értékelték a legszebb golyóérett és rendellenes gím-, illetve dámtrófeát is. A Kelet-Cserhát tájegységben – beleértve a földrajzi értelemben ide tartozó Karancs-Medves-vidéket is – mind a négy bika elejtője hazai vadász volt. A díjátadón dr. Semjén Zsolt beszédében kifejtette: a szentkúti trófeamustra is a 2021-es Egy a természettel vadászati világkiállításra való felkészülés jegyében zajlik. A szervezőmunka már javában folyik, több vidéki helyszínt is biztosítva a természetvédelmet is kiemelkedő helyet biztosító eseménynek.

Forrás: Nool