Vadászjelöltség és szalonkavadászatNehéz helyzetben vette át az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének irányítását Szabó László, aki „civilben" az Ipoly Erdő Zrt. szécsényi erdészetének kerületvezető erdésze.

Működésének kezdetén három halálos baleset történt Nógrád megyében pár hónap alatt, ami - enyhén szólva is - szűkebb pátriánkra irányította az ország figyelmét. A fatális véletlenek sorozata után a vadászterületek lejáró tízéves üzemtervi ciklusa és újjászervezése osztotta meg a vadásztársadalmat az érdekellentétek miatt - eközben folyamatosan igen sok gondot és bajt okozott és okoz a sertéspestis.
- Sikerült elérnünk, hogy heti két alkalom helyett háromszor vigyék el a szükséges vizsgálatokhoz a mintákat, de a laboratórium egyre nehezebben győzi a munkát, ma már Nógrád mellett az M3-as autópályától északra fekvő hevesi, borsod-abaúj-zempléni és Pest megyei területek vaddisznóit is ellenőrizniük kell. Nagyon fontos eredménynek tartom, hogy hosszas egyeztetés után az Állategészségügy engedélyezte  a  vaddisznó-hajtóvadászatok megtartását, mivel tudnunk kell, a gazdálkodók fő bevételi forrását jelenti - mondja Szabó László. - A tíz-tizennégy napos minták azonban már többnyire
pozitívnak bizonyulnak. Az igazi nagy gondot az jelenti, hogy Szlovákiából folyamatosan érkeznek fertőzött vaddisznók... Ugyancsak gond van a kártalanítással, az ugyanis időnként valahogy elveszik a bürokrácia útvesztőiben! De hát problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket. A sok gond és baj közepette 2008-at a vadászati kultúra évének nyilvánítottuk. Ennek első lépéseként nyolc év után megrendeztük újra a megyei vadászbált a bárnai vadaskertben. A korlátozott befogadóképesség miatt limitált volt ugyan a létszám, de maga a rendezvény jól sikerült. Szeretnénk ezért 5 a jövőben, persze megfelelő érdeklődés esetén, mindig más helyszínen megrendezni bálunkat.
- Mik még a kulturális évad főbb eseményei?
- Szeptember 1-jén kopjafát avattunk, ez is a bárnai vadasparkban történt. Az emlékmű a Nógrád megyei, elhunyt vadászoknak állít emléket. Szeptember 4-én a József Attila Művelődési és Konferencia-központban nyílik Valaczkai Erzsébet festőművész vadászati és természeti tárgyú képekből összeállított tárlata - ezt is kamaránk szervezi. A fő kulturális program persze a salgótarjáni Tóstrandon megrendezendő, szokásos Nógrád megyei vadásznap lesz, szeptember 6-án, szombaton. Az egyre nehezebb gazdasági helyzetben nem könnyű a sor rendben tizenhetedik ilyen rendezvény megszervezése, a házigazda Szánas Vadásztársaság és persze a kamara áldozatvállalása nélkül nem is sikerülhetett volna a dolog. Emellett persze számos támogató együttműködése mellett valósul meg a rendezvény, szponzorálja a vadásznapot az Egri Nyomda Kft., a Nógrád Volán az ingyenes buszközlekedést oldja meg Somoskőbe - ott ugyanis a rendezvény jelentős színfoltja, az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjának megnyitója zajlik szeptember 6-án.
A vadászterületek újrafelosztása után hogyan alakulta helyzet? 
A korábbi 42 helyett 51 új vadásztársaság alakult Folyik még bírósági eljárás egy-két ügyben, de a helyzet apránként rendeződik, érezhető némi javulás a szakmai és az emberi kapcsolatok terén is. Eddig például már 14 társaságjelentkezett a szokásos vadásznapi főzésre, már most több, mint tavaly.
A vadásztársadalmat ért nagy trauma, a területek újjáalakítása azért még érezteti a hatását, de hát túl kellene lépni a sérelmeken, hiszen csak összefogva léphetünk előre. Ennek van már néhány jó példája, sikerült kifogástalan együttműködést kialakítanunk a mezőgazdasági szakigazgatási hivatallal, a legnagyobb erdőgazdálkodókkal, az Ipoly Erdő Zrt-vel és az Egererdő Zrt.-vel A mai napig harcolunk azért, hogy a vadászvizsga előtt kötelező legyen a tanfolyamon való részvétel, illetve vissza kellene állítani a vadászjelöltség intézményét is. Ez pár évtizeddel ezelőtt jól működött, megoldást jelentett a vadgazdálkodási feladatok, a vadászat, a szokások, a terület gyakorlati megismerésére. Ugyancsak az eredmények között említhetem, hogy sikerült egy országos tiltólistát felállítani, tehát annak, akinek valamilyen vétség miatt az egyik megyében elvették a vadászjegyét, annak nincs lehetősége máshol vizsgázni és újat szerezni. Ez évben megállapodást kötöttünk a megyei rendőrfőkapitánysággal is, hogy azon tagtársainkat, akiknek fegyvertartási engedélye, egészségügyi alkalmasságija, fegyverének műszaki vizsgája lejár, időben kiértesítik. A vadászatra jogosultak viszont mindazon jogsértésről tájékoztatják a rendőrséget, amelyek a területükön bekövetkeznek, az illegális hulladéklerakástól a falopásig. Megtartottuk nemrég a hivatásos vadászok hagyományos versenyét is, Pest megyével együttműködve, de persze külön eredményhirdetéssel.
- A vadászok körében nagy felháborodást váltott ki a szalonka tavaszi húzáson való vadászatának betiltása.
- Ez az előttünk álló egyik fontos feladat! Szlovákiában is, Ausztria egyes tartományaiban is engedélyezett a tavaszi vadászat, az évszázados hagyományok őrzése okán. Az nem igaz, hogy az európai szalonkaállományt veszély fenyegetné, hiszen csak Franciaországban százezer számra lövik és fogják be - igaz, ősszel.
-Mik még a tervek? 
- A közeljövőben, kellő számú jelentkező esetén egy megyei vadhúsvizsgáló tanfolyam megszervezése is. A sertéspestis miatt az M3-as autópályától északra fekvő megyékkel közösen eredményközlő rendszert szeretnénk kidolgozni. Egyébként pedig működik a nógrádi területi szervezet honlapja is, legfrissebb híreink már megtalálhatók a www.omvk-nograd.hu lapon. A megyék közül egyelőre csak ötnek van ilyen! És hát elmondhatom, hogy az elmúlt két év feladatai, megpróbáltatásai összekovácsolták kis csapatunkat!

Egy tőről fakadók
Szarvasbikák bőgnek a közelben, a vadászház szép, a környezete gondozott, a táj látványos, a háttérben a Nagy-kőszikla csúcsa magasodik. Kopjafák a parkban, koszorúk borítják - olyan társak tiszteletére, akik már az örök vadászmezőkről nézik - azt, hogy mosolyogva, vagy könnyes szemmel, most hagyjuk -, mit művelnek örökségükkel a késői utódok. Tisztelettel gondolunk rájuk, hiszen tettek valamit a természet és a vad védelméért, évszázados hagyományaink megtartásáért,  azért, hogy egy szépséges szenvedély élő maradjon... Köszönet mindenkinek, aki tett valamit, de legelőször is hála Zsikláné Halasi Erzsébetnek, aki helyet adott a Bárnavad Kft. vadaskertjében a kopjafának!
A Nógrád megyei vadásznap nyitánya szebb és felemelőbb rendezvény már nem is lehetett. Szép és felemelő volt, mert már maga a gondolat is nemes és szép volt, a rendezvény a természet ölén zajlott, szarvasbikák bőgésének zenei aláfestésével. A természet szeretete ugyanis ott él minden ember lelkében! Egy-két elvetemült, csak a virtuális térben otthonos forgószékkoptatót kivéve aligha van olyan ember, akit ne érintett volna meg az erdő, a vízpart, a vadvirágos rét szépsége. Azé a gyönyörűségé, ami egész évben mindig más és más: egyszer hó borítja, másszor üde zöld fű sarjad rajta, harmadszor az őszi elmúlás színezi tarkára. Attól függően is változik, hogy reggel van-e, vagy este, süt-e a nap, avagy felhők úsznak az égbolton meg még lehetne sorolni hosszan.
Aztán az, hogy puskával, horgászbottal, fényképezőgéppel, gombaszedő kosárral, csipkegyűjtő bögrével, vagy egyszerűen csak a túrázni megy valaki a természetbe, tulajdonképpen mindegy: a lényeg egy tőről fakad. Csak éppen ezt a tövet kellene már egyszer fedezni valahol…

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap