k1Az idei barcogási szezonban negyvennyolc dámbikát ejtettek el a vadászok a KEFAG Zrt. Bugaci és Észak-Kiskunsági Erdészetének vadászterületein. A legnagyobb trófea 5,2 kilogrammot nyom.

Hatodik alkalommal rendezte meg csütörtökön a KEFAG Zrt. a Bugaci és Észak-Kiskunsági Erdészet vadászterületein elejtett dámbikák trófeáinak szemléjét, ezúttal is a Vackor Vár Erdei Iskolában.

Az Észak-Kiskunsági Erdészet területén huszonnyolc dámbikát lőttek ki a vadászok, közöttük voltak erdélyi, osztrák és német vendégek is. A legnagyobb, 4,99 kilós trófea egy tízéves példányé volt. Mint Huszárik Bélától, az erdészet fővadászától megtudtuk, összesen hat trófea kapott arany, három ezüst, hét pedig bronz minősítést. Hozzátette: idén a nagy meleg és a szárazság alaposan megnehezítette a vadászatot, mert ilyenkor a vad nem mozog intenzíven, a cserkészés pedig a száraz falevelek, ágak miatt körülményesebb.

A Bugaci Erdészet területén húsz bikát ejtettek el, tíz trófea lett arany, négy ezüst, három pedig bronz minősítésű. Kovács László fővadász kiemelte: idén tizenegy trófeájuk volt négy kilogrammnál nehezebb, ami kiemelkedő eredmény. A legnagyobb 5,2 kilós, ami tehát így az egész szemle „legje”. Bugacon kizárólag hazai vadászok jártak ebben a barcogási időszakban. A vadászterületen egyébként körülbelül négyszáz példányt számlál a dámállomány (bika, tehén, borjú együtt). A fővadász elmondta: arra törekszenek, hogy az erdő és a vad összhangban legyen, a vadak ne okozzanak túl sok kárt, az erdősítéseket pedig meg tudják védeni bekerítések nélkül.

A szemle megnyitóján Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a dám nagyon hálás, a Kiskunság klimatikus és természeti viszonyaihoz, valamint gazdálkodási kultúrájához kiválóan alkalmazkodó vadfaj. Szólt a helyszínválasztásról; mint mondta, a Vackor Várban „ősszenő, ami összetartozik”, itt a környezeti nevelés és a vadászati kultúra szoros egységet képez (a szemlén egyébként az erdei iskolában táborozó ágasegyházi diákok is részt vettek).

– Olyan vadgazdálkodást próbálunk folytatni, amely a természet adta lehetőségek maximális kihasználására épül, a vadmennyiséget úgy kordában tartva, hogy minimális takarmányozásra legyen szükség. Ezért ha érkezik egy olyan vendég, aki csak két-három órára ér rá, annak sajnos nem tudjuk garantálni, hogy sikerélménnyel fog távozni. Nálunk ahhoz, hogy elejtési lehetőséghez jusson bárki is, meg kell dolgozni. De úgy gondolom, úgy mint az élet más területén, a vadászatban is nagyobb értéke van annak, amiért megküzdünk – mondta beszédében Fodor Mihály, a Bugaci Erdészet igazgatója. Érdekességként megemlítette, hogy a mostani szezonban egy hölgyvadász lőtte ki az első bikát.

Forrás: Baon