alsópere verga zrt szállodaA honvédelmi tárca szerint az erdőgazdaságokban szükség van a főtisztek szakmai felkészültségére Több mint százezer hektár erdő vadászházakkal, védett tóval, luxusszállóval. Több mint egymilliárd forintnyi vagyon a Honvédelmi Minisztérium kezében. A területeket kezelő cégekben hivatásos és nyugállományú tisztek ülnek az igazgatóságban és a felügyelő bizottságokban is, köztük Havril András vezérkari főnökkel. Katonai körökben élnek a gyanúperrel, hogy a „régi elvtársak” a megszokott módon vadászgatnak is az állami erdőkben, miközben nem kevés jövedelemmel egészítik ki a nyugdíjukat, alapfizetésüket az ott gazdálkodó társaságokban. A HM szerint az erdőgazdaságokban a főtisztek „szakmai felkészültségére szükség van".
A honvédség „nemzetgazdasági érdekek védelmében, és a honvédelmi követelmények biztosítása érdekében" több mint százezer hektárnyi erdőt birtokol. A Honvédelmi Minisztérium (HM) tulajdonában lévő erdőgazdasági társaságok vadonjaiban természetesen a mai napig nemcsak katonai gyakorlatok folynak, hanem a védelmi szerep mellett erdőgazdálkodás, vendéglátás és vadásztatás is folyik, amely jelentős jövedelmet biztosít az állami cégeknek.

Ezekből a bevételekből tartanak fenn természetvédelmi területeket, halastavat, vadászházat, turistacentrumot, és fizetnek néhány tábornokot is, akik a honvédelmi tárca erdészeti társaságainak vezetőségében kaptak állást. Arról nincs információnk, hogy a cégekben érdekelt főtisztek milyen árat fizetnek egy-egy görbe hétvégéért, vadászgatásért a kiemelt természeti értéket képviselő erdőkben. A HM három erdészeti cégében viszont több nyugállományú és aktív főtisztnek adtak helyet az igazgatóságokban, illetve a felügyelő bizottságokban. A HM legjelentősebb erdőgazdaságában, a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. területein, vagyis a Magas-Bakony és a Bakonyalja tájegységekben, csaknem 50 ezer hektárnyi állami erdő terül el. A szaktárca cége ennek megfelelően, több mint hétmillió köbméter élőfa vagyont kezel, mintegy 15 milliárd forint értékben. Ezeknek a területeknek azonban csak alig több mint fele (26,5 ezer hektár) szolgál honvédelmi célokat. A többiben erdőgazdálkodás és vadásztatás folyik, de Alsóperén a Verga Zrt. rendelkezik egy luxusszállóval is, ahol a vadászok mellett turistákat várnak. Ez a cég a Medgyessy-kormány idején arról híresült el, hogy Juhász Ferenc honvédelmi minisztersége idején egy ideig elnöke lehetett Füzesi Attila vállalkozó, akinek édesapja később magánkölcsönt adott az MSZP elnökhelyettesének budai villaépítkezéséhez. A társaságot azonban mostanában sem kis befolyású emberek színesítik - a honvédség állományából. A cég ügyvezetője például az a Csák Gábor dandártábornok lett augusztusban, akit sokáig  egyeduralkodónak tekintettek a honvédségi ingatlanüzletekben a HM Infrastrukturális Ügynökségének vezérigazgatójaként.
A vállalat felügyelőbizottságának legtekintélyesebb tagja pedig nem más, mint maga a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Havril András vezérezredes. A cégadatok szerint a testületben található a nyolcvanas években a honvédségnél pénzügyi ellenőrként tevékenykedő, később a HM közigazgatási és pénzügyi ügynökségének vezérigazgató-helyettesévé választott Bugner Sándor is.

Hasonló a helyzet a tulajdonosi körökben csak „Somogy zöld szíveként is emlegetett kaszói erdőgazdaságban. A Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében található Kaszó egy erdőség, egy erdőgazdaság, egy fokozottan védett tó, egy kisközség és egy vadászház együttes neve a hozzá kapcsolódó üdülővel. Az ide látogatóknak luxuslakosztályokat is kínálnak, ha vadászni támad kedvük, vagy kirándulnának a ritka természeti értéknek számító Baláta-tó partján. A területet kezelő HM Kaszó Erdőgazdaság Zrt. 25 ezer hektáron gazdálkodik többnyire összefüggő tölgy- és égererdőkben.
A cég vezető tisztségviselője augusztus elejéig Háber Péter nyugállományú dandártábornok volt, aki már számos tanácsadói és felügyelő bizottsági feladatot teljesített a minisztérium számára. Feltehetőleg néha együtt vadászgatott a volt főtiszt a  felügyelő bizottságban szintén augusztus 1-jéig tevékenykedő Kopasz Jenő és Berényi Oszkár nyugállományú  dandártábornokokkal. Utóbbi egyébként tavaly nyártól könyvvizsgálója is lett a HM budapesti erdőgazdaságának. A Kaszó Zrt.-ben múlt hónap elejétől felügyelő bizottsági tag lett Sebrek Attila is, aki pénzügyi és számviteli igazgatóként is tevékeny részt vállalt a honvédség ügyeiben. A cég ellenőrző testületében kaphat tiszteletdíjat Atkári István dandártábornok is, aki főosztályvezetőként vette ki a részét a HM védelmi és tervezési feladataiból, és Borszéki Tivadar nyugállományú vezérőrnagy, aki „régi elvtársként" jelenleg, a Magyar Tartalékosok Szövetségének vezetője, de fellelhető a Toma Bau Zrt.-ben is, amely százmilliókért üzemeltet honvédségi ingatlanokat, miközben felújíttatta magas rangú honvéd tisztek magánházait. Nagy vadászterületeket üzemeltet Süttőn, Bujákon, Táborfalván, Uzsán és Lovasberényben a HM Budapesti Erdőgazdasági Zrt. is. A szaktárca cége 32 ezer hektár területen folytat erdőgazdálkodást, miközben 22 ezer hektáron vadásztat is. A társaságban sokáig vezető tisztségviselő volt, tavaly júniustól pedig igazgatósági tagként kap szerepet Gömbös János, Juhász Ferenc egykori kabinetfőnöke, aki jelenleg miniszteri biztosként felügyeli a honvédség feleslegessé vált eszközeinek értékesítését. A cég felügyelő bizottságában fizetik meg ugyanakkor Breuer Lászlót, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének vezető titkárát. Ez, az érdekképviseleti vezető szerint azért hasznos, mert így megfelelően képviselheti a munkavállalók érdekeit.

Az igazgatósági, felügyelő bizottsági tagok tiszteletdíjait a tulajdonos, vagyis a HM állapítja meg. A három erdőgazdaságnak meglehetősen magas, összesen több mint egymilliárd forint a jegyzett tőkéje, amely a hivatalos közlések szerint komoly felügyeletet igényel a szaktárca részéről. Ezt erősítette meg lapunknak a szaktárca kommunikációs főosztálya is. Mint közölték, az erdőgazdaságok felügyelő bizottságaiba és igazgatóságaiba a tulajdonosi jogok gyakorlójaként jelöltek hivatásos és nyugállományú katonákat. A megválasztott hivatásos állományúak „olyan szakmai felkészültséggel, speciális háttérrel rendelkeznek, amelyre szükség van, és akik - szakmai felkészültségüknél fogva - képesek a honvédelmi rendeltetésű erdőterületeken folytatott erdőgazdálkodási tevékenység során, a katonai követelmények teljesülését megítélni, a HM vagyonkezelésében lévő, katonai célokat szolgáló ingatlanokon folytatott gazdálkodást ellenőrizni, illetve elősegíteni".

Forrás: Magyar Nemzet