ismét kezdődnek a falopásokMegjelentek az erdőkben a fatolvajok, a gázár további emelkedése miatt a tulajdonosok, kezelők a korábbiaknál is súlyosabb károkra számítanak. Az Egererdő Zrt. területén rendőri kísérettel járőröznek az erdészek, hogy csökkentsék az évenkénti akár több tíz milliós veszteséget. Az erdőtörvény módosítása egy új, hatósági jogkörrel felruházott erdei őrszolgálatról is rendelkezik, de ez sem oldja meg a gondot

Újra elkezdték ritkítani a Bükk erdeit a fatolvajok, akik Borsodban évente százmilliós kárt okoznak. Csomós János, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal erdészeti igazgatóságának vezetője arra számít, hogy a gázár emelkedésével tovább nő a bírságolások, szabálysértések száma. A tolvajok ugyanis egyszerre olyan csekély mennyiséggel kerekeznek haza, amiért többnyire csak helyszíni bírságot rónak ki rájuk vagy szabálysértési eljárás indul ellenük. Borsodban tavaly tízezer köbméter fát hordtak el így, apránként. Bár kisebb mennyiségben, nyáron is zajlik a falopás, mert sokan főzéshez is fát használnak, de a helyzet az első hidegek megérkezésével súlyosbodik -mondta Csomós János. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az erdőtörvény tavaly ősszel életbe lépett módosítása már nagyobb teret ad a hatósági intézkedésre. Megfelelő papírok hiányában a faszállítót erdőgazdálkodási bírsággal sújthatják, illetve erdővédelmi bírságot róhatnak ki a tetten ért elkövetőkre.

A tettenérés azonban korántsem egyszerű. Két ember vágással, darabolással együtt 12 perc alatt képes megrakni rönkökkel egy kisteherautót - szögezte le lapunknak Pallagi László, a Heves, Borsod és Nógrád megye területén gazdálkodó Egererdő Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a tolvajszezon pedig bár óvatosan, de az ő erdeikben is elkezdődött. Mire az erdész - aki amúgy sem rendelkezik visszatartási jogkörrel - a motoros fűrész hangját hallva odaér, többnyire már eltűnnek a tolvajok, akik legkevesebb tízmillió forint nagyságrendű kárt okoznak az erdészetnek. Tavaly például több mint 370 feljelentést tettek az erdészek. A tendenciának úgy próbál gátat vetni a vállalat, hogy szeptembertől két erdésszel egy rendőr is járőrözik majd a hét, hozzá tartozó területen. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szabadidős járőreit osztja be erre a feladatra, akik óradíját az Egererdő fizeti. Pallagi László szerint a helyzet súlyossága már indokolttá tenné azt is, hogy a rendőrségen külön egységet hozzanak létre a természeti környezet védelmében. Az erdőtörvény még parlamenti előterjesztés előtt álló módosításában többek közt új erdővédelmi őrszolgálat bevezetése is szerepel, a tervek szerint erdészeti igazgatóságonként 2-4, a természetvédelmi őrökéhez hasonló jogkörrel rendelkező munkatárs dolgozna. Ez több a semminél, de a gondot továbbra sem oldja meg - véli Pallagi, aki nemcsak a védett növények, hanem a fák eszmei értékét is meghatározná például koruk függvényében.

Önvédelemből lőtt:

A tolvajok esetenként az erőszaktól sem riadnak vissza. A Borsod megyei Fony mellett tavaly egy természetvédelmikor önvédelemből lelőtt egy illegális favágót, aki baltával tört az életére. A Baranya megyei Gilvánfán februárban fejszével támadta meg az egyik tettes a rendőröket, akik figyelmeztető lövést adtak le és erősítést kértek, mert többen a tolvajok segítségére siettek.

Forrás: Magyar Nemzet