felújították a vadászházatSzentpéterfölde - Lezárult a Zalaerdő Zrt. vadászattörténeti szempontból is rendkívül értékes, több mint nyolcvanéves vadászházának felújítása.

A vadászház az egykori Esterházy hercegi hitbizomány szentpéterföldi erdőgondnokságának Budnya-pusztai részén, a Sarokrétnek hívott területen áll. A fenyőgerendákból épített épület az elmúlt nyolcvan év alatt kalandos utat járt be, ugyanis eredetileg kiállítási pavilonnak készült a 20-as évek első felében, a nagy hírű soproni iparos és kereskedő kiállításra. Onnan került Eszterházára, a hercegi család birtokára. Az építményt aztán a szentpéterföldi erdőgondnokságot akkor vezető fiatal erdőmérnök, Páll Miklós elkérte. Szétbontva leszállították ide, Zalába, majd ismét összerakták - azóta is ugyanott áll. A ház érdekessége, hogy a megemelt belmagasságú ebédlő válaszfalait borító fenyőburkolatra írta fel az 1925-36 között itt vadászó József főherceg minden vadászatának trófeaadatait.

- A ház most teljes egészében megújult, kijavítottuk, és megfelelő szerekkel lekezeltük az eredeti, csaknem nyolcvanéves külső fenyőfa burkolatot, kicseréltük a közműveket, a falak belső lécborítását, valamint a tetőszerkezetet - sorolta az elvégzett munkálatokat Hopp Tamás, a Zalaerdő Zrt. bánokszentgyörgyi erdészetének vezetője, aki megjegyezte: sikerült megmenteni a belső lécborítás azon darabjait is, amelyek a főherceg feljegyzéseit tartalmazzák. Ezeket, mint egy képet, bekeretezik, s az erdészház átadásán már ismét látható lesz a relikvia. - Az épület előtt térköveztünk, a tetőtérben pedig újabb helyiségeket alakítottunk ki, így immár hat fürdőszobával ellátott szoba áll a vendégek rendelkezésére.

A szakember azt is elmondta, a munkálatok során végig törekedtek arra, hogy a szentpéterföldi ház hangulata, arculata megmaradjon, sőt, ha lehet, egységesüljön.

- A 24. órában történtek a munkálatok, komoly statikai megerősítésre volt szükség - vette át a szót Gál Károly műszaki és pályázati menedzser. - Az épület legrégebbi részén megmaradtak az eredeti fagerendák, ott a burkolat alatt végeztük el a szükséges megerősítéseket. Körbe szinte teljes hosszban ki kellett cserélnünk a talpgerendákat, ezenkívül sikerült megoldanunk az alsó vízelvezetését is.

Gál Károly azt is jelezte: a Zalaerdő Zrt.-nek egyébként összesen hét vadászháza van, ám ez az egyetlen, amely boronaszerkezetű faház. Belső arculatában is teljesen megújul, hiszen kicserélik a bútorzatot és a függönyöket is. A munka árát nem kívánta elárulni, ám megjegyezte: a Zalaerdő számára jelentős terhet jelentett a beruházás.

Forrás: Zalai Hírlap