vadkár vadkárelhárításRábagyarmat, Kondorfa - A vadkár örökzöld téma. Néhány őrségi gazdálkodó most a Nyugat Vadásztársaságra panaszkodik. A vadásztársaság meg arra a gazdára, aki akadályozza a vadkárelhárítást. Egyezség nincs, csak vita. Huszár Imre rábagyarmati gazdálkodó Lada Nivája jól vizsgázik a terepen: úttalan utakon, felázott földeken forgolászunk, hogy megmutassa, mi is az ő nagy bosszúsága. Több mint 150 hektáron gazdálkodik, a területek felét elektromos kerítéssel védi, eddig hétmillió forintot költött a megelőzésre. Plusz a karbantartás, teszi hozzá bosszúsan. Az igazság az, hogy a bekerített napraforgó- és kukoricatáblákban nem is garázdálkodott a vad, de a kisebb, nehezen keríthető földeken igen. Huszár Imre a Nyugat Vadásztársaságra panaszkodik, amely tavaly nyerte el a vadászati jogot erre a területre. Ó azt állítja, a társaság nem tesz eleget a törvényben előírt kötelezettségének, és nem veszi ki a részét a vadkárelhárításból, ráadásul az egyezségre, a párbeszédre  sem hajlik.

- Kevés a magasles, nincsenek etetők, a vadászok csak az értékesebb vadra lőnek - sorolja a panaszait. Nem ő az egyedüli elégedetlenkedő: egy gasztonyi család már perre is ment vadkár ügyben, meséli. Februárban Kondorfán jártunk, ott Nagy Miklós mutatta, hogy belterületen, a kertek végében is mekkora kárt tesznek a szarvasok, őzek. Miklós bácsi most az 1990-es évek elejét emlegeti fel, amikor a korábbi vadászatra jogosult az erdészet körbekerítette a falut, megelőzve ezzel a kis területen gazdálkodó, többnyire idős emberek kárát.
Van hát mit kérdeznünk Henrik Istvántól, a Nyugat Vadásztársaság elnökétől, aki tegnap is épp vadkár ügyben tárgyalt a kondorfai polgármesteri hivatalban. Ám neki is van mondandója. Aktákat tesz elém, melyekből világosan kiderül, hogy egy-két kivétellel minden termelővel meg tudtak egyezni. A törvény szerint a vadkár öt százaléka a termelőt terheli, a fennmaradó részt közösen viseli a gazda és a vadásztársaság. A Nyugat Vadásztársaság minden esetben megtérítette a fennmaradó kár minimum 70 százalékát, de volt olyan eset, hogy a 95 százalékot is kifizették. Vitájuk csak néhány emberrel van.

Mutatja a hatóságnak kötelezően továbbítandó nyilvántartást, melyből kiderül, hogy a Rábától délre eső részen Rábagyarmat térségében április 22-e óta több területen összesen 912 alkalommal végeztek vadkárelhárítást (este nyolctól hajnali kettőig riasztólövésekkel tartották távol a vadat a földektől), a Rátót környéki körzetekben pedig 1016-szor tették ugyanezt, alkalmanként negyven emberrel. Henrik István viszont épp Huszár Imréről állítja, hogy akadályozza a vadkárelhárítást: bizonyítani tudja, hogy számtalanszor megzavarta a vadászokat és a hajtóvadászataikat.
Érdekességként megemlíti azt is, hogy az általuk felállított magaslesek közül is csak a Huszár Imre földjein levők tűntek el vagy dőltek fel. Ami pedig a kondorfai gazdákat illeti: a társaság tervei között szerepel a falu körbekerítése, ám ehhez az önkormányzattól is várnak anyagi hozzájárulást.

Forrás: Vas Népe