kié a vad, ha a határon lövik le?Kié a vad, ha a magyar-szlovén határon lövik le? Majd eldöntik a két ország vadászai, hiszen jó barátok. Száz éve alakult meg Lendva vidékén a vadászegylet. A jeles évfordulóra két országban emlékeztek, ugyanis az egykori vadászterületen halad keresztül a magyar-szlovén határ. A határon túliak Lendván ünnepeltek, a határ innenső részén pedig Lenti adott otthont az országos vadásznapnak. Közben különbusz szállította egymáshoz az érdeklődőket.

Együttműködésben vagyunk a lenti vadásztársasággal - meséli Göntér Miklós, a szomszédos vadásztársaság elnöke. - Ez a kapcsolat a korábbi elnökünk idejében kezdődött, amikor még voltak határőrök. A vad ugyanis nem tudja, hol a határ. Sokszor előfordult, hogy a meglőtt állat után nem mertük átlépni a határt. A vadászember pedig megadja a tiszteletet az elejtett vadnak, nem hagyja sorsára. Meg aztán érték is, amit nem szabad hagyni kárba veszni. Negyvenhárom taggal, 4350 hektáron folytatunk vadgazdálkodást, területünk összeér a lentiekével. Inkább apróvadas a terület, tenyésztett fácánt, foglyot is helyezünk ki. Bérvadásztatás van nálunk is, mint Lentiben, és már bőgnek a szarvasok. Azzal, hogy megszűnt a határőrség, szabadon átjárhatunk egymáshoz, és egyszerűbbé vált az együttműködés.

Régi kapcsolat fűz bennünket hozzájuk - mondta Rákos Csaba, a lenti vadásztársaság vadászmestere. - Valamikor, ha segítséget akartunk kérni, füttyögetéssel jeleztük, mert átmenni nem volt egyszerű, a határőrségnek kellett szólni. Beírták a naplóba, hogy ki mikor, milyen színű, típusú kocsival megy.
- Hagyománnyá váltak az év végi baráti találkozók is - jegyzi meg Németh Lajos, a vadásztársaság elnöke. Közel van Ausztria is, s egy ottani vadászegyesülettel is jó a kapcsolatuk.

A lenti vadásztársaság több mint hétezer hektáron folytat vadgazdálkodást. Régen apróvadas terület volt, a nyúl, a fácán, a fogoly volt jellemző, majd a monokultúrás mezőgazdálkodás miatt - rengeteg a kukorica - a vaddisznó, az őz és a szarvas szaporodott el nagyon. 
Fogadnak vendégvadászokat is?  
Húszan-harmincan szoktak jönni Ausztriából, Németországból és érdeklődnek hazaiak is. Nagy részük törzsvendég. Amióta viszont megépült a gyógyfürdő, a család is velük tart, sőt jó néhányan már házat vásároltak itt. Most egyik gondunk, hogy az euró alacsony árfolyama miatt olcsóbb a trófea.
Minden gazdasági év nehéz, mert nem elég annyi bevétel, hogy éppen csak betakarja a költségeket. A több tízmillió forintra rúgó erdei és mezei vadkárt is ki kell fizetni, a bevételeink pedig tagdíjból, a vadhús értékesítéséből és bérvadászatból tevődnek össze. Szerencsére nem rossz a vadállomány, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több a fácán és a nyúl. Hat-hét éve sok lúd is volt, de ahogy kevesebb lett a vetés, a vetési ludak sajnos elkerülnek bennünket.

A lenti vadásztársaság meglepetése volt, hogy különleges kiállítással rukkolt ki az országos vadásznapra. A hozzá tartozó területen elejtett érdekes, azaz rendellenesen formálódott trófeákat mutatták be. Ezek selejt vadhoz tartoztak, de a vadászok szemében értékes különlegességek.

Forrás: Szabad Föld