szarvasbőgés szarvasbika vadászatA nimródok a lehűléstől várják a bikák szerelemre lobbanását Alighogy lecsengett az őzek üzekedési időszaka, elkezdődött a szarvasbőgés. A vadászatra jogosultak mindent eladnak, hogy a tetemes vadkárt ki tudják fizetni. Éppen emiatt kevés az öreg, érett bika, a középkorú egyedek szarnia is csökken - Az őzbakvadászat gyakorlatilag véget ért - mondta Simon Pál megyei vadászati főfelügyelő -, a bírálatok alapján jó szezont zártak a vadászatra jogosultak. Mintegy kétezer trófeát bíráltunk, ez megegyezik a tervezettel. Az enyhedéi ellenére kiugróan jó trófeával nem találkoztunk.
A szarvasbőgés szeptember elsejével kezdődik, de az erdők királya már előtte néhány nappal hallatta a hangját Ám a kánikulai meleg visszavetette párosodó kedvét.

- Korán indult a bőgés, de nagyon nehezen. A meleg miatt szinte meg is állt - fejtegette Simon Pál -, ha lehűl az idő, csök ken a napi középhőmérséklet, reméljük, újra elindul. Külföldi vendégvadász szép számmal érkezik Somogyba, főként Ausztriából, Szlovákiából és egyre többen jönnek Spanyolországból. Ők most kezdik felfedezni a somogyi szarvast A külföldi vendégvadászok nemcsak lőnek, hanem a trófeákért kifizetett összegekkel feltöltik a vadásztatok kasszáját is. Tavaly Somogyban a vadászatból 1,8 milliárd forint bevétel származott, a kiadások azonban meghaladták a 2,1 milliárd forintot A hiányzó kétszáztízmilliót a vadászoknak zsebből kellett pótolni. A vadkárt, amit főként a túlszaporodott vaddisznó okoz, ki kell fizetni. Ez a kukoricaárak ismeretében az egekig emelkedik. Akadt olyan külföldi vendég, aki az utolsó pillanatban mondta le a vadászatot A külföldiek mellett nő a magyarországi vendégvadászok száma is. így a vadászatra jogosultak minden felajánlott vadat el tudnak adni. Összességében eddig nem lehet ok panaszra.

Forrás: Somogyi Hírlap