vaddiszno belteruletÓvatosabban kell közlekednünk, mert a csend bátrabbá teszi a vadat

A kis házi kedvencek azt hihetik, ezentúl csak róluk szól az élet, hisz a gazdik egész nap otthon vannak. A vadállatok pedig felbátorodtak, a csend, a nyugalom életterük kibővítésére sarkallja őket.

Nagyon sokan nem tudják elviselni, hogy a napi 24 órás össze- és bezártságban együtt éljenek kedvenceikkel. Magyarországon még nincs erről pontos adat, de az olaszok, akiknél egy hónappal korábban kezdődött a karantén, csak áprilisig közel ötezer kutyát adtak le a menhelyeken. Kis-Csillag Bea, a budapesti Állatmentő Liga örökbefogadási csoportvezetője szerint ez még mindig jobb, mint csak úgy kitenni a kutyát az utcára.

Az állat nem játék, nem egy tárgy, amelyet ha megunnak vagy zavaróvá válik, ki lehet dobni. A szakember azt tanácsolja, hogy az állandó közelség miatt folyamatos törődést, játszást követelő állatot nem szidni kell, hanem tanítani.

Hamar megérti, hogy a gazdájának fontos dolga van, és majd ha ráér, foglalkozik vele. Az egész napos simogatás sem jó, mert ha a vészhelyzet véget ér és a napirend visszatér a normális állapotba, akkor a kutya újra egyedül lesz, depresszióssá válhat. A normál helyzetben kialakult napirendi normákat, séta időpontokat betartva érhető el, hogy a körülményekhez képest kiegyensúlyozott maradjon a kutya – vele együtt pedig a gazda is.

Homoki András vadgazdálkodási szakértő szerint a járvány a vadon élő állatokra is kihat. A vadállatok a kevesebb ember és jármű miatt egyre közelebb merészkednek a lakott területhez, turistautakhoz. Hódmezővásárhelyen egy őzcsapat az egyik temetőben talált magának új búvóhelyet, 9-10 állat még nappal sem hagyta el a sírkertet, éjjel pedig több tucatnyi őz keresett menedéket és élelmet a parcellák közt.

– Az állatok könnyen kiterelhetőek egy ilyen helyről, más kérdés, hogy ha nincs megfelelő, az állatok bejárását megakadályozó kerítés, akkor ez naponta megismétlődhet. Soha nem szabad elfelejteni, hogy az állatok régebben élnek itt, mint mi, génjeikbe kódolták az élettér adatait, amit most, hogy kisebb a forgalom, kisebb a veszély, folyamatosan visszahódítanak. A forgalom zajának eltűnése bátrabbá teszi a vadakat, egy méretes szarvassal vagy vadkannal történő ütközés nem csak az állat számára lehet végzetes.

Ha valaki azt látja, egy nagyvad betévedt a lakóhelye közvetlen közelébe, hívjon vadőrt, hivatásos vadászt, szakértőt, aki az állat elpusztítása, megzavarása nélkül tudja orvosolni a helyzetet. Ha nem ismer ilyen szakembert, akkor értesítse a rendőrséget, ők tudják, kitől, honnan kérhetnek segítséget! – közölte a szakember.

Forrás: Magyar Nemzet