külföldi vadászok szarvasbőgésAz osztrák, német vadászok mellett belgák, dánok is jönnek Egy-egy jelentősebb trófeáért több százezer forintot is kifizetnek a külföldi vadászok Megkezdődött a szarvasbőgés, megérkeztek a külföldi vadászok szerte Európából térségünkbe. Telt ház van a Mecseki Erdészeti Zrt. vadászházaiban, akár száz bika is puskavégre kerülhet.
Az ősz hagyományosan a szarvasbőgés ideje, ez azonban nem csak a bikákat, hanem a vadászokat is megmozgatja. A vadászszezonban szerte Európából érkeznek vendégek, a legtöbben hagyományosan Németországból és Ausztriából. Sokan jönnek azonban más államokból is, idén holland, belga, olasz, dán, svájci vadászok is bejelentkeztek. Az érdeklődés nagy, így minden területen, valamennyi vadászházban telt ház van. Nem véletlenül, hiszen a Mecseki Erdészeti Zrt. Magyarország egyik legnagyobb vadgazdálkodója, változatos tájai, a Mecsek, a Zselicség, a Dráva-sík különböző állatállománnyal bírnak.

Szíjártó Tibortól, a Mecseki Erdészeti Zrt vadgazdálkodási és turisztikai igazgatójától megtudtuk,szeptemberben indul a vadászati főszezon, ekkor a gímszarvasbikákat lehet becserkészni, majd októberben a dámbikák következnek, a november pedig a hajtásoké. A vaddisznókra pedig egész évben lehet vadászni. Az év ezen 1 időszakában akár száz bikát is ki- ? lőhetnek a vadászok. A külföldi vadászoknak, különösen, ha jelentős trófeát szereznek, sokszor több százezres tételt kell kifizetniük. Szíjártó Tibor azonban arra is felhívta a figyelmet, á vadásztatásnak számos, jelentős kiadási tétele, költsége is van a cég számára. Emellett külön ügyelnek a biztonságra, hiszen a vadászatveszélyes üzem, az előírások is igen szigorúak. A vadgazdálkodási és turisztikai igazgató lapunk kérdésére hangsúlyozta: a laikusoknak nem árt tudniuk, hogy hajnalban és estefelé folynak leginkább a vadászatok, azaz általában reggel kilenc előtt, illetve délután három óra után kelnek útra a vadászok. 

Kiváló trófeák a Dráva térségétől a hegyvidéki részig
A MECSEKI ERDÉSZETI ZRT. területén az elmúlt évtizedekben több kiváló trófeát is begyűjtőttek a vadászok. A területen igen jó minőségű a gímállomány, igaz, az utóbbi években nem sikerüli túlszárnyalni az évekkel ezelőtt beállított rekordokat. Kiváló trófeák kerültek elő a Dráva folyó környékéről, az 1980-as esztendőben egy 15,95 kilogrammos, majd ’91-ben egy 15,6 kilogrammos zsákmánynak örülhetett az elejtője. A tapasztalatok szerint azonban a hegyvidéki részeken is gyakran puskacső elé kerül egy-egy 10 kilogrammos példány. Viszonylag kisebb a dámállomány, az eddigi legjobb trófea 1998-ból való, a súlya 4,6 kilogramm volt. A vadkan trófeája az agyar, ezt értelemszerűen nem kilogrammban, hanem centiben mérik. A Mecseki Erdészeti zrt. területén évente néhány 22 centiméteres, az átlagost meghaladó agyarhosszú vadkant terítenek le.

Forrás: Dunántúli Napló