vadásznap erdőzúgás magazin standKitűnő előadások, érdekes filmvetítések, színvonalas kiállítás, ínycsiklandó ételek, kevés látogató. Ez jellemezte a Pilisvörösváron először megrendezett Horgász- Vadász Kiállítás és Börze elnevezésű civil kezdeményezésű rendezvényt. Bár a rendezvény alapvetően kis területen lett megrendezve, látnivaló akadt bőven. Balra a vadászok, jobbra a horgászok sorakoztak fel. Előbbi részen a Pilis élővilágát és vadfajait bemutató kiállítást csodálhatott meg a nagyközönség, mely Schön Ferenc keze munkáját dicsérte. Gím, dám, és őztrófeák, mufloncsigák, vaddisznóagyarak, és sok egyéb preparátum kápráztatta el a kis létszámú közönséget.

Magyar Ari és Ceglédi Gizella vadászati, halászati témájú festményei képviselték a vadászati kultúrában fontos helyet elfoglaló művészeti ágat, de ide sorolhatnánk a helyszínen jelen levő Első Magyar Fegyvervésnöki Manufaktúrát is, hisz bemutatott munkáik láttán mindenki elismeréssel fordult Fodor Zoltánhoz és Földházi Ferenchez.

Mellettük lehetett megtalálni az Erdőzúgás vadászmagazin asztalát, hol Gribek Dániellel, a műsorvezetővel beszélgethettek a vadászok, melyre többen is igényt tartottak.

A horgászati oldalon kupák és horgászeszközök sorát tekinthette meg az érdeklődő, de a legnagyobb tetszést a kikészített haltrófeák vívták ki maguknak, valamint főleg a fiatalok előszeretettel szórakoztatták magukat a horgászbottal való célba dobással.

Vasárnap lézeres fegyverrel is kipróbálhatta lőkészségét a vadász és a nem vadász egyaránt, s mindkét nap ízletes ételekre hívták meg a szervezők a látogatókat. Első nap egy kitűnő halászlé várta az éhes érdeklődőket, a második napon pedig vaddisznópörkölt került a tányérokba.

Szombaton, 14 órakor Gromon István polgármester nyitotta meg a két napos rendezvényt, s beszédében kifejtette, mennyire örül annak, hogy újra feléledni látja a vadászati kultúrát a városban, s külön megemlítette, hogy a kiállítás teljesen civil kezdeményezésre jött létre, s külön köszönetet mondott a főszervezőnek, Hargita Gábornak.

Ezt követően útjára indult a rendkívül érdekes filmvetítés- és előadássorozat, melynek keretein belül Koczka Gábor rendőr alezredessel lehetett beszélgetni a fegyvertartásról, az orvvadászatról és a vadászbalesetekről. Az interaktív előadás után Dr. Baska Ferenc állatorvos látta el gyakorlati tanácsokkal a horgászokat a különböző halbetegségekkel kapcsolatban, majd Rozovics Ferenc vezette be a hallgatóságot a vadkárral kapcsolatos tények, jogszabályok és eljárások ingoványába, melyet a látogatók érdeklődve figyeltek. Végül Ceglédi Gizella és Molnár Sándor előadása következett „Halászat és vadászat a műalkotásokban” címmel.

Vasárnap egy igen hasznos és érdekes előadást hallhattunk a gyógynövényekről Kovács Béla közreműködésével.

A rendezvény főszervezője, Hargita Gábor a Szent Korona Rádiónak elmondta, sajnálja, hogy nagyon kevesen voltak kíváncsiak a rendezvényre, de jövőre újra próbálkoznak egy még színvonalasabb kiállítással, ahol sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a reklámra. Beszámolt továbbá több tervéről is, melyről már a korábbi Erdőzúgásban is hallhatott néhányat a hallgató!

Reméljük jövőre sokkal nagyobb létszámban találkozhatunk Pilisvörösváron a második Horgász-Vadász Kiállítás és Börzén!

(Szent Korona Rádió – Gribek Dániel)