feloszlatták a vadásztársaságot, megmaradt a vadkárEgy helyi vadásztársaság különös módon „rendezte” tartozásait. Az egyben földtulajdonos vadászok „felmondtak saját maguknak”, így vadászterület nélkül maradva nincs már fedezet a tartozásaik kifizetésére. A károsultak csak a jóistenhez fordulhatnak.

Már márciusban levelet írt dr. Szotáczky Gábor pécsi ügyvéd az FVM Baranya Megyei Földművelésügyi Hivatalba, attól félve, hogy ügyfele kárpótlás nélkül marad. Mint azt megfogalmazta, információi szerint az újpetrei vadásztársaság a működését biztosító földterületekre szóló haszonbérletét meg akarja szüntetni, és a továbbiakban úgynevezett „vadkilövő társaságként” működnek. Így a vadásztársaságnak jövedelme nem lesz, s a velük szemben meghozott elmarasztaló ítéletet nem lehet végrehajtani.

Nos, ez a márciusban feltételezett esemény az elmúlt héten bekövetkezett. Az egyébként földtulajdonos vadászok – többségben lévén – felmondtak saját maguknak, azaz egy viharos összejövetelen megszüntették a vadásztársaság alapjait jelentő „földtulajdonosi közösséget”. A kisebbség ellenvetéseit lesöpörték az asztalról – ám furcsa módon mégis jogszerűen cselekedtek. Így aztán a jogszabályok szerint vadászni továbbra is vadászhatnak, de közös bevételek híján a múlt adósságai nem terhelik őket. Tiszta lappal cserkészhetik a vadat a következő szezonban bárhol az országban, sőt, akár alakíthatnak egy új földtulajdonosi közösséget is.

Gondos Gyula, a Baranya Megyei Vadászkamara titkára nem szembesült még soha a megyében ilyen helyzettel, de mint azt prognosztizálta, a jövő efelé visz. Az okok gyökere szerinte abban keresendő, hogy egyre költségesebb a vadkár, a társaságok bevételeiből nem mindig futja rá. A tavalyi igen „magas árú gabonafelvásárlás” mára kimerítette a vadásztársaságok kasszáját, és a szokásos gépkocsikárok – esetleges személyi sérülések miatti kártérítések – is húzósak. És mit lehet ilyen helyzetben tenni? Gondos szerint azt, amit Újpetrén tettek.

A vád kemény, de mit szólnak ehhez az érintettek? Vajon az akciójukkal tényleg a felelősség elől menekülnek?

Feltettük a kérdést Németh Zoltánnak, az Újpetrei Gazdák Vadásztársasága elnökének is, mondván, mi a véleménye arról, hogy a Föltulajdonosi Közösség megszüntetésével a társaság mindenféle anyagi kötelessége alól kibújik. Németh Zoltán válasza: „Nem tudok ehhez mit hozzátenni, a véleményemet meg megtartom magamnak”.

És mit szól mindehhez egy károsult?  Nos, Róth Ervin, Villánykövesd alpolgármestere éppen Újpetrén át autózott egy délelőtt, amikor a vadászok (vadászat szempontjából tiltott időben) kihajtottak egy vadat a kocsija elé. Tetemes kár keletkezett. Ám a bíróság által immáron jogerősen megítélt kárösszeget – több mint hárommillió forintot – soha, senkitől nem fogja megkapni. Hacsak nem történik valami égi csoda. Ügyvédje pedig csak ennyit mondott: „A vadásztársaság önkéntes teljesítésének hiányában a számlára inkasszót nyújtottunk be, azonban a leemeléssel érvényesíthető összeg a perköltséget sem fedezte...”

Forrás: Bama