bérvadászat szarvasbőgés idejénJövő év január végéig négyezer kifejlett gímszarvas elejtését tervezik Zalában. Megkezdődött a szarvasok vadászata. A 4-5 héten keresztül tartó szarvasbőgés idején szinte kizárólag bérvadászat folyik, jobbára az értékesíthető, golyóérett példányok kerülnek puskavégre.

A szerencsés vadász, aki elejt egy átlagos példányt, legalább egymillió forintot fizet. A vadászatokon többségükben külföldiek vesznek részt. Nekik évente kétezer-nyolcszáz engedélyt adunk ki, amiért 30 napra 10 ezer, egy évre 100 ezer forintot kell fizetniük. A helyi vadászok ekkor  főleg kísérő ként dolgoznak a hajtáson - közölte Lázár Attila, Zala megye vadászati főfelügyelője.
Egy átlagosnak számító, kilenckilós trófeájú szarvasbika kilövése 4-5 ezer euróba (kb. 960 ezer-1 millió-kétszázezer forint) kerül. A rekordot a négy évvel ezelőtti 17 kilogramm súlyú trófeatártja, ám ma már a 13-14 kilogrammos agancsok is ritkaságnak számítanak.
- A gazdasági élénkülés miatt nincs idő, hogy megvárják a 13-14 éves kort, korábban elejtik az állatokat. Ugyanakkor tudni kell, hogy a gímszarvas bika 10-13 éves koráig, amíg felnő és kifejleszti a trófeáját, rengeteg kárt okoz - jegyezte meg Lázár Attila.    

Vadászható nagyvad
Muflon: 40 darab
Vaddisznó: 10 000 darab
Őz: 6800 darab
Szarvas: 4000 darab

Forrás: Blikk