vadveszélyre figyelmeztettek a rendőrökNémi hezitálás után a szarvas - igaz, kézben - átkelt az úton és megállt a stop-előjelző táblánál. Nem mintha értette volna, csak ott látszott a legjobban. A szürkületben sok autós lépett fékre miatta. No meg az egyenruhások látványa is lassításra késztette őket. Tegnap este a rendőrség munkatársai a Zöld Erdő Vadásztársasággal közös akcióban az őszi vadveszélyre hívták fel a figyelmet.
Ehhez a 74-es út egervári elágazójánál a padkára állítottak egy kitömött szarvast, majd pedig megállították az autósokat és vadriasztó sípot, szórólapot nyújtottak át. Az akció aktualitását az a közismert tény adja, hogy az ősszel megszaporodnak a vadak okozta balesetek, s gyakran a járművezetők is megsérülnek.

Mint elhangzott, az egerszegi rendőrkapitányság körzetében a legkritikusabb szakaszok közé tartozik a 74-es főútvonal Egervár és a megyeszékhely között, valamint a csatári elágazótól Fakospusztáig. A 75-ös főútvonal Zalatárnoktól Pölöskéig, a 76-os út Bagod környékén, valamint a sümegi út Pózva és Zalaszentiván között. Ezeken a helyeken kora estétől reggelig fokozott figyelemmel kell közlekedni, érdemes a sebességet nagymértékben csökkenteni, főleg a vadveszély táblával előjelzett helyeken.

Balázs Árpád, a Zalaistvánd térségében 3600 hektáron gazdálkodó társaság hivatásos vadásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a vad megjelenésekor az autósnak számítani kell rá, hogy több állat fog felbukkanni, mert általában csapatostul járnak és követik a vezért. Érdemes ezeket a helyeket egyébként megjegyezni, mert az úgynevezett vadváltók állandóak, rendszeresen használják az állatok. Elmondása szerint területükön az utóbbi időben nagyvaddal nem ütközött jármű. A kisebb állatok, apróvadak gyakrabban esnek áldozatul, ám utána a csomagtartóban végzik, pedig ez lopásnak számít.

Forrás: Zalai Hírlap