egy időzített bomba a pécsi állatkertA szakértők új helyszínben gondolkodnak – A városnak döntenie kell, mielőtt késő lesz - Pécs - Csakis az állatkert elköltöztetése jelenthet igazi megoldást a Pécs Zoo problémájára, ám legolcsóbban is másfél milliárd forint lenne. A városnak hamarosan döntenie kell, mert a vadasparkot elvileg bármelyik nap bezárhatják. Igazi európai szintű, látogatók tömegeit vonzó vadaspark, amely Pécs egyik szimbóluma lehet, avagy a teljes megsemmisülés. A pécsi állatkert jövőjének két szélső értéke között hárommilliárd forintos szakadék tátong – ez derült ki tegnap délután a városházán, a Gazdasági Bizottság és a Városfejlesztési Bizottság együttes ülésén, ahol az állatkert áttelepítésével kapcsolatos elő-megvalósíthatósági tanulmányt mutatta be egy szakértői csoport.

A gond, hogy az ennél valamivel olcsóbb, avagy előrébb vivő, közbülső megoldásokra sincs ma még egyetlen fillér sem a város kasszájában. Márpedig az óra ketyeg, hiszen amint kérdésünkre a bemutató után Szatyor Miklós, a park igazgatója kifejtette, a tettyei karszt fölé épült mecseki állatkertet gyakorlatilag már ma bezárathatná a Zöldhatóság, hisz csak az ő jóindulatuknak köszönhetően van még otthonuk a vadállatoknak Pécsett. Szatyor Miklós ráadásul úgy tudja, hogy a hosszú évek óta húzódó ügyben a hatóság szeretne most már legalább terv szinten konkrétumokat és elhatározást látni a város részéről, hiszen ha a mérleg másik nyelvében nincs semmi, csupán a jóindulatra nem lehet alapozni.

Igaz, valami már történt. Nemrégiben a Mecseki Erdészeti Zrt. közbeszerzést írt ki egy megvalósíthatósági előtanulmány elkészítésére, a nyertes szakértői csapatot a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezeti. Ők tartották a tegnapi bemutatót. Az erdészet úgy lett részese a programnak, hogy az Árpád-tetőn felépített Mecsextrém Park szomszédságában kezelésükben van egy 16 hektáros, állami tulajdonban lévő terület, amely alkalmas lehet arra, hogy oda költöztessék a pécsi állatkertet. Ez az erdészet szerint mind a Mecsextrémnek, mind az állatkertnek kedvező megoldás lehetne, egymást erősíthetné a két intézmény. Ám ehhez szükség lenne 1,6 milliárd forintra, amelyhez – miután csak régiós uniós pályázati forrást lehetne lehívni – nyolcszázmillió forintot a városnak magának kellene előteremtenie.

Forrás: Dunántúli Napló