puskajavitas bekescsabaFegyverjavító műhely több évtizede létezik Békéscsabán, de a munka az elmúlt években szünetelt.

Így, aki puskát akart javíttatni, annak távolabbra kellett utaznia a megyéből. Tavaly azonban a felújított csabai műhely megnyitotta kapuit, ahol két mesterember kezdett el dolgozni. Feladataik változatosak, a különféle puskák karbantartása, javítása, megszépítése mellett akár új, díszes tusokat is készítenek a fegyverekre.
Közel egy éve adták át Békés megye egyetlen fegyverjavító műhelyét. A megyei vadászszövetség Bajza utcai székházának udvarán található kis műhelyben ketten dolgoznak. Egyikük Haller Ferenc vadászpuskaműves, aki több évtizede szakmabeli, sőt korábban a hagyományőrzők számára még a 48-as huszárok eszközeinek, fegyvereinek másolatát is elkészítette. A műhely másik szakembere Szalontai János fegyverműszerész, ő gyerekkora óta készült a szakmára, vadászcsaládból származik, gépésziskolát is végzett.

Elmondásuk szerint a leggyakoribb probléma, hogy a puska nem sül el, de akadnak különböző szerkezeti hibák, és a farészek is megrepedhetnek, eltörhetnek. A csabai műhelyhez gyakran fordulnak a fegyverek tusának felújítása miatt, de vannak, akik teljesen újat kérnek, a mesterek ugyanis ezt is el tudják készíteni, sőt, annak aprólékos, díszes faragását is elvégzik. A fegyverekre illeszthető céltávcsöveket is felszerelik, beállítják.

– Rendelkezünk az úgynevezett hideg belövés eszközeivel, melynek fő célja, hogy kiderüljön: a céltávcsövünk a csőhöz képest hol helyezkedik el vízszintesen és függőlegesen. Ennek eredményeképpen pedig minden irányba egyforma mértékben tudjuk majd állítani a ballisztikai tornyokat. Ha nem így lenne, akkor előfordulhatna, hogy a szálkereszt elpattan, és így nem lehet belőni az adott puskát – részletezte Szalontai János.

Ottjártunkkor éppen az egyik puska csőcsaptengelyét cserélték. Erre azért volt szükség, mert az elkopott tengely miatt a puska csöve már nagyon kotyogott. Közben a műhely egyik esztergagépébe egy fényes, henger alakú fémdarabot fogtak be a mesterek. Ebből pedig szorgos munkával egy teljesen új ütőszeg lett, amely a hibás darabot váltotta az egyik javításra behozott puskában.

Mint megtudtuk, lövéskor az ütőszeg a nála sokkal puhább anyagú töltény csappantyújába csapódik, mely lágysága okán deformálódik, így nyelve el az ütőszeg mozgási energiáját. Ha azonban üresen húzzák fel, és sütik el a fegyvert, akkor mindez nem történik meg, és az ütőszeg a kemény fémnek ütközik, ami miatt károsodhat. Ezért sem érdemes a töltetlen puskát csettegtetni.

A különféle felszerelések, eszközök, gépek segítségével olyan, a javításhoz szükséges szerszámok is készülnek a két szakember által, melyek egyediek, egy-egy puska helyrehozásához szükségesek, de nem kaphatók kereskedelmi forgalomban.

Forrás: Beol