vaddisznónak nézte vadásztársaitVaddisznónak hitte két társát, ezért rájuk lőtt egy harmadik vadász. A szerda hajnali balesetben az egyik vadász súlyos, a másik életveszélyes sérülést szenvedett. Egy vadászlesen tartózkodó vadász a csalitosból mozgást hallott, és - vaddisznónak vélve a csörtetőket - lövéseket adott le fegyverével. Az eldördülő lövések azonban két embert érték el. A baleset Bakonyjákó közigazgatási határán belül, a Názer-réten történt, a 2007-ben alakult a Jári-patak Menti Kkt. vadászterületén. A vadásztársaság elnöke - korára és az egészségi állapotára való tekintettel - mindig kísérővel indult vadászni. Így tett most is. A lövések ezt a párost érték. Mindkettőjüket mentőhelikopterrel szállították kórházba. A kísérő medencesérülést szenvedett, életveszélyes állapotban van. Másikukat a combján érte a lövés, vele a társai már beszéltek telefonon. A helyszín személygépkocsival megközelíthetetlen, a vadászok is terepjáróval közlekednek. Elképzelni is rossz, mi történik, ha nincs a mentésnél légi jármű.
A vadászok szondáztatása már megtörtént és nem mutatott ki alkoholfogyasztást. A baleset     körülményeit     a .Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság vizsgálja. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indít eljárást - tájékoztatott Varadi Piroska szóvivő.

Információink szerint a lövést leadó S. Gy.-nek volt összetűzése a hatósággal, orvvadászatért ugyanis már indítottak ellene eljárást. A háza két vadászterület határán fekszik. Az egyik társaságnak a tagja volt, a másik terület pedig a Bakonyerdő Zrt. tulajdona, ahova szívesen át-átlőtt. Mi több, szórót - etetőhelyet - is működtetett a szomszédos területen, ahova odaszoktatta a vadat. Ide a saját portájáról szokott átlőni. Ezt megelégelte az erdészet, eljárást kezdeményeztek ellene, aminek az lett az eredménye, hogy kis időre bevonták a vadászjegyét. De már visszakapta.
A baleset kapcsán lapunknak sikerült kiderítenie, hogy vélhetően mindegyik vadász vétett a szabályok ellen. A páros ugyan az előírásoknak megfelelően bejelentette a vadászata helyszínét, de a biztonsági körzetet elhagyták, a másik pedig nem győződött meg a célpontról, s úgy lőtt.
Szerencsére megyénkben nem sűrűn fordulnak elő vadászbalesetek. Legutóbb 2006 őszén történt, amikor Barnagon az egyik vadász öt(!) méterről meglőtte a testvérét. A férfi a csodával határos módon túlélte a találatot. Előtte azonban több mint egy évtizeden át nem volt példa vadászbalesetre.

Szigorúak a vadászat szabályai
Vadászni csak a törvény által nem tiltott módon és csak a vadászat rendjének megfelelően szabad. A vadász saját felelősségére vehet részt a vadászaton. Köteles betartani a vadászat rendjéért felelős személy (vadászatvezető, kísérő vadász) rendelkezéseit. A vadászaton nem vehet részt az alkohol, valamint a vadászati képességre hátrányosan ható szerbefolyása alatt álló személy, továbbá az, aki egyébként nincs a biztonságos vadászathoz alkalmas állapotban. Fontos - szabály: vadászfegyverrel (vadászíjjal) lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász kétséget kizáróan felismerte azt a vadat, amelynek vadászatára engedélyt kapott, és a lövésével mások testi épségét, illetve vagyontárgyait nem veszélyezteti!

Forrás: Népszava