jaszvadaszA világjárvány nem kíméli a vadásztársaságokat sem, ugyanis a külföldi vendégvadászok idén szinte teljesen elmaradtak.

Különleges trófeákat gyűjtöttek be idén a jászjákó­halmi Béke Vadásztársaság alig ötezer hektáros területén. A fennállásának nyolcvanadik évfordulóját ünneplő közösség történetében először fordult elő, hogy egy évben három, hatszáz gramm feletti trófeasúllyal rendelkező őzbakot hozzanak terítékre. A szakmai siker eredménye némiképpen kárpótolja a társaság bevételkiesését, amit a koronavírus-járvány okoz.

A korlátozások miatt ugyanis a külföldi vendégvadászok idén szinte teljesen elmaradtak, de a magyar vadászok is óvatosabbak.

– A vírushelyzet miatt tartottunk attól, hogy a járványügyi intézkedések nem engedélyezik majd a társas vadászatokat. Szerencsére a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint van rá lehetőség, bár ez komolyabb előkészületet és nehezebb szervezést igényel – kezdte Wittrédi Péter, a Béke Vadásztársaság vadászmestere.

– Társas vadászatainkat szigorú feltételek és az előírások betartásával szervezzük meg. A máskor huszonöt-harminc fős társas vadászatokat most két-három kisebb csoportban, nyolc-tíz fővel tartjuk meg. A távolságtartás adott, hiszen hajtás közben legalább huszonöt-harminc méterre vagyunk egymástól. A hajtás végén pedig, amikor többen összejövünk, akkor maszkot viselünk – mondta a szakember. Hozzátette: szerettek volna bérvadászatot értékesíteni, fizető vendégeket fogadni, ám az alkalmak jelentős részét visszamondták.

– Társas vadászatra főként belföldről érkeznek hozzánk vendégvadászok. Egyik vadásznapra például egy közel ötven fős társaságot vártunk, de végül lemondták a hajtást. Már látjuk, hogy ebben az évben a vadgazdálkodásban jóval kevesebb bevételre számíthatunk, mint korábban – beszélt a járvány ágazatot érintő negatív hatásairól Wittrédi Péter. Próbálják tartani az éves vadászati ütemtervet. Területük jellemzően apróvadas, az őz a legnagyobb vad, amit el lehet ott ejteni. Október végén kezdődnek a fácán- és a nyúlvadászatok, melyre február végéig lenne lehetőség, de a társaság többnyire januárban befejezi, hogy ezzel is kíméljék a vadállományt.

– Idén az őzbak szezonjában jelentős szakmai sikert értünk el. Augusztusban egymás után két héten belül három darab hatszáz gramm feletti trófeasúlyú őzbakot sikerült terítékre hoznunk. Ekkora nagyságú bakból a megyében évente mintegy harmincat ejtenek el, így nagyon büszkék vagyunk az eredményre. Annál is inkább, mert tudomásom szerint a területen, a Béke Vadásztársaság 1945-ös fennállása óta még soha nem sikerült egy évben három ilyen nagy agancsú bakot lövetni.

– Ezek a trófeák mind hazánkban maradnak, mivel mindhármat magyar vadász ejtette el. A vírus miatt szinte csak magyarok voltak a vendégvadászaink. A sikerben jelentős szerepe volt a társaság hivatásos vadászának, Katona Endrének, aki hetekig nyomában volt a nagy bakoknak. Sikerült az elejtésre szánt bakokat vendégeinkkel megtalálnia, majd meglövetnie – emelte ki a vadászmester.

Múlt héten még kevés takarmány fogyott az etetőkből

A vadásztársaság feladatai közé tartozik a vadállomány óvása, a terület gondozása is. Ősszel és télen a legnagyobb hangsúly az etetésen van.

– Mindig időjárásfüggő, hogy milyen gyakorisággal és milyen mennyiségben töltjük meg takarmánnyal a vadetetőket. Ahogy a határt járom, sok helyen látom, hogy maradt még le nem aratott kukorica és napraforgó, ezért az állatok javában találnak maguknak élelmet. Amíg van a természetben ennivaló, addig kevesebb vadtakarmányt fogyasztanak az etetőkből – mondta Wittrédi Péter. A téli időszak könnyebb átvészelését minden évben szemes és szálas takarmány kihelyezésével teszik könnyebbé a vadállomány számára.

Forrás: Szoljon