vadaszokHónapok óta nem jönnek a külföldi bérvadászok Tolnába a járványhelyzet miatt, csakúgy mint az ország többi részén. Ez jelentős bevételkiesést jelent valamennyi megyei vadásztársaságnak, ugyanakkor az éves kiadások száma, összege jelentősen nem csökkent.

A Magyar Közlönyben a napokban jelent meg a hír, hogy további három hónapra meghosszabbították a határzárat. Tolna megyében az idén nagyjából hetven százalékkal esett vissza a külföldi bérvadászatok száma.

Olvasóink közül többen is felvetették, hogy a bevezetett kijárási tilalom alatt – este nyolc órától hajnali öt óráig – a vadak előbb-utóbb hozzászoknak, hogy nem zavarja őket senki a vonulásaikban,és emiatt egyre többször tapasztalható, hogy bemerészkednek a lakott övezetekbe.

Dr. Király István, az OMVK megyei szervezetének titkára elmondta, éjszaka eddig is csak néhány vadra lehetett lőni, így rókára, vaddisznóra, aranysakálra és borzra. A kijárási tilalom valóban módosította az addigi rendet. Ugyanakkor a vadászokra több teher, elvárás is nehezül, hiszen a felsorolt vadaknak meg kell akadályozni az elszaporodását.

Pár napja jött ki egy rendelet, amely alapján az adott vadásztársaság elnöke adhat ki olyan igazolást, amelynek birtokában a kijárási tilalom idején is lehet vadászni. Az igazolás azonban csak a lakhely, a vadászterület, illetve a vadgyűjtő körzetére érvényes, mondta a vadászkamara megyei titkára.

A vadászoknak az afrikai sertéspestis elterjedése, megelőzése céljából mintavételi kötelezettségük is van. Ez azt jelenti, hogy az őszi-téli időszakban hetente egyszer kötelező a vadászterületüket végigjárni és az elhullott vaddisznók tetemét összegyűjteni. A már említett sertéspestis-járvány megelőzése miatt a vaddisznók kilövésének számát a korábbi másfélszeresére emelték. Vagyis több lett a tennivaló és egyben az ehhez kapcsolódó adminisztráció is.

A külföldi vadászok elmaradása a koronavírus-járvány miatt viszont a legtöbb megyei vadásztársaságnál érzékeny veszteséget okoz. A bevételük felét ugyanis a külföldi bérvadászok hozták eddig. Kompenzálásra nincs túl sok lehetőség, állítják a vadásztársaságok vezetői.

Rövid távon a belföldi bérvadászati árjegyzékek újragondolása, és ezáltal a belföldi fizetőképes vendégek intenzívebb bevonása a vadásztatásba, továbbá a vadásztársasági tagok tagi költségeinek emelése, vagy új társasági tagok felvétele enyhítheti a károkat. Ahol nincs a költségvetésben tartalék, ott komolyabb problémákkal fognak szembenézni a társaságok.

Tolna megyében idén hetven százalékkal esett vissza a külföldi bérvadászatok száma. A vadásztársaságok bevétele csökkent, ugyanakkor a vadkárt fizetniük kell. A vad túlszaporodása miatt az utóbbi két évtizedben szinte folyamatosan növekedett a térített vadkár, ez tavaly országosan megközelítette a 2,6 milliárd forintot. A vadkárok mintegy negyede egyetlen megyében, Somogyban realizálódott, ezt Zala, Baranya, majd Tolna megye követte.

Forrás: Teol