erdőzúgás vadászmagazin - interjú Gribek Dániel műsorvezetővelInterjú Gribek Dániel-el, az Erdőzúgás Vadászmagazin kitalálójával és műsorvezetőjével, aki ráadásul tevékenyen részt vesz fórumunkon is. Megkérdeztük tőle, hogy hogyan indult és hová tart ez a népszerű vadászati műsor, illetve milyen tervek vannak még a tarsolyban? Mindez kiderül a beszélgetésből. Vadászmester: 2007. május 25-én került adásba az első műsorod a Szent Korona Rádióban. Miért gondoltad úgy, hogy vadászmagazint fogsz szerkeszteni? Hogyan indult az Erdőzúgás?

Gribek Dániel: A dolog valójában egy véletlennek köszönhető. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer vadászműsorom lesz akárhol is. A történet valahol ott kezdődött, hogy ismertem a Szent Korona Rádió több műsorvezetőjét, szerkesztőjét, és tudtam, fejleszteni akarják ezt a médiumot. Éreztem magamban elég lelkesedést, így beszéltem a főszerkesztővel, Magvasi Adriánnal (közismertebb nevén Magi), s mondtam neki, hogy szeretnék segíteni, mindenképp csinálnék valamit a rádióban, de legfeljebb egy vadászműsort tudnék szerkeszti, lévén, hogy vadgazda mérnöknek tanulok a Szent István Egyetemen. Ugyanakkor rögtön hozzátettem: „azt úgyse hallgatná senki nálatok”.

Vadászmester: Végül mégis hallgatták.

Gribek Dániel: Így van. Meglepően nagy ívet futott be az Erdőzúgás ebben a közel másfél évben. Egyre többen hallgatják, ismerik, de nem csak ilyen statisztikai adatokban gondolkodom. Mára úgy érzem, valamilyen szinten helyet kapott a műsor a vadászmédiában. Reklámunk van kint a ForestPress oldalán, és több témába vágó oldalon, írtak már róla a Magyar Vadászlap honlapján, a Nimródnál ott szerepel a vadászrádiók között, veletek, a Vadászmesterrel pedig elég szorosan együttműködünk.

De szeptemberben először hivatalosan is részt vehettünk egy vadászkiállításon Pilisvörösváron, hol a külön asztal újabb fordulópont, mérföldkő volt a műsor életében.

Vadászmester: Ehhez gondolom az is kellett, hogy a műsor megújuljon. Mit takar ez a megújulás?

Gribek Dániel: Természetesen kellett. A megújulás abból áll, illetve állt, hogy míg régen leginkább jómagam beszéltem egy adott témáról, most kizárólag szakértőket, vadászokat, az adott témához illő személyeket szólaltatok meg. Minden adásban elhangzik legalább egy interjú, de fontos megemlítenem, hogy még több figyelmet fordítok az aktualitásokra, a lehető legtöbb helyről készítek tudósításokat, beszámolókat. Ott voltunk a FeHoVán, de például Murai Róbert festőművész keszthelyi kiállításának megnyitóján is. Ezen kívül persze technikai változások is voltak és vannak folyamatosan, melyből mindössze az Erdőzúgás aloldalát emelném ki, mely az eddigiekhez képest – és hogy rádióműsorról van szó – igen összetett. Vadászati hírek, a letölthető műsorok, de az általam megírt vadászati, természeti témájú köznapló bejegyzések is elérhetők innen.

Vadászmester: Említetted az interjúkat, aktualitásokat, de mit kap még a hallgató, aki leül meghallgatni az Erdőzúgást?

Gribek Dániel: Remélem némi élményt, és sok hasznos információt, tudást. Több rovat is működik a műsoron belül, ilyen a vadászati hírek, vagy a programajánló elnevezésű, melyről sokat talán nem kell beszélnem.

Vadászmester: Mi a célja a műsornak?

Gribek Dániel: Erre a kérdésre részben könnyű, részint pedig nehéz válaszolni. Elsődlegesen az, hogy az átlag embereket megismertessük a vadászattal, annak szépségével, felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vadászat valójában aktív természetvédelem, s nem csak céltalan öldöklés. Manapság – főleg nyugaton – azt látjuk, hogy az állatvédők, vagy ha úgy tetszik sötétzöldek, tudományos alapokat nélkülöző elveik, gondolataik dominálnak, férkőznek be a köztudatba, és sok helyütt hatalmas az elutasítottsága a vadászoknak. Ezt legjobban az emberek tájékoztatásával előzhetjük meg, melyben talán műsorom is szerepet játszik.

De természetesen nem mellékes egy kis „önző” cél sem, hogy a Szent Korona Rádió műsorpalettáját színesítsük, hisz ezen a műsoron kívül sok mást is csinálok itt, s a rádió az életem része, melyet szeretnék minél sikeresebbnek látni, főleg, hogy nekünk mindössze ez a fizetségünk a munkáért, fizetést, honoráriumot nem kapunk.

Vadászmester: Azt mondtad, sok más dolgot is csinálsz itt, mik ezek?

Gribek Dániel: Rengeteg munka van a rádióban a kívánságműsoroktól kezdve az adássugárzáson át egészen a zenei választékunk bővítéséig, így a legtöbb rádiós barátommal, kollégámmal együtt én is részt vállalok szinte mindenben. Amit azonban itt kiemelnék, hogy a honlapon működő hírportálon a Természetvédelem rovatot vezetem, ahova többször írok vadászati témában is, valamint ugyancsak a Szent Korona Rádió ad helyet az Erdőnapló néven elindított köznaplómnak, mely jórészt a vadászattal, a természettel kapcsolatos írásaimnak ad helyet. Ezekből a legtöbbet a vadászmesteren is meg lehet találni, melynek külön örülök.

Vadászmester: Mint említve lett már feljebb, a műsor megújult, de gondolom van még terved az Erdőzúgással kapcsolatban, vannak további céljaid. Mik ezek?

Gribek Dániel: Természetesen vannak, méghozzá nem is kevés. Rengeteg műsorötletem van, de tervezem néhány sorozat beindítását is, mint például a már két hete útnak indított, a vadászmédia szeleteit bemutató kis interjúsorozatot, melyben legutóbb éppen a Vadászmester portál mutatkozott be a nagyérdemű előtt.

Célok között talán a hallgatók számának növekedését említeném, mely azt hiszem egyértelmű törekvés, de fontosnak tartom, hogy a szakmaiság is minél nagyobb fokú legyen. Szeretnék még több helyre eljutni műsorommal, még több helyről tudósítani, információt nyújtani az érdeklődőknek, de könyvajánlóban is gondolkodom. Természetesen ez első sorban pénzfüggő, mely komoly problémát jelent, így terveim között van támogatók szerzése is, akiknek némi összegért reklámot biztosítanék az egyre népszerűbb műsorban.