hullajtott agancs szemle duvadhetA dúvadállomány apasztásáról szólt az elmúlt hét Baranya megyében, a kitartó vadászokat a holdfény is segítette az óvatos ragadozók elejtésében.

Martonfán, a Vadász- és Ifjúsági Központ udvarán került sor a közös terítékre, ahol a Baranya Vadászkürt Együttes szignáljai és az egyhetes vadászat eredményének értékelése mellett, ezúttal a résztvevők az idei évben begyűjtött hullajtott agancsokat is bemutatták.

Ahogy arról Agyaki Gábor, az OMVK Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke szólt köszöntőjében, sajnos a résztvevők aránya idén sem haladta meg a tíz százalékot, ebben talán a járványhelyzet is szerepet játszott. Ennek ellenére eredményesen zárult a dúvadhét.

A hullajtott agancsok szemléje remélhetőleg új lendületet ad a programnak és a jövőben nagyobb arányú részvételre lehet számítani a vadászatra jogosultak részéről. A terítéket, a dúvadgyérítés eredményét ifj. Fullér Miklós, a Területi Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság elnöke ismertette a megjelentekkel. Ez évben is díjazásra került a legeredményesebb három vadászatra jogosult, valamint a legeredményesebb egyéni vadász.

Első helyen végzett az Ormánság Gyöngye VT, második a programban idén első ízben részt vevő Magyaregregyi Máré Vára VT, harmadik pedig a Pécsváradi Agrover Kft. lett. A legjobb egyéni teljesítményért Körmendi Gábor az Ormánság Gyöngye VT tagja vehetett át díjat. A Vadászkamara által felajánlott vásárlási utalványok átadását követően az elnök felkérte a vadgazdálkodók jelen lévő képviselőit, hogy néhány szóban ismertessék az általuk hozott hullajtott agancsokat, a megtalálás körülményeit. A bemutatott agancsok között több erős, különleges szár is volt, és már láthattunk néhányat a „jövő nagy reménységei” közül is. Az agancsszemlét nagy érdeklődéssel követték a szakemberek, hiszen ez is kiváló alkalom a megyében élő szarvasállomány minőségének nyomon követésére.

Az esemény végeztével a kötetlen beszélgetés során volt lehetőség még egy kis „szakmázásra”, anekdotázásra, az idősebb vadászok által felidézett múltbéli eredményes vadászatok történetét derűsen, érdeklődéssel és talán néha hitetlenkedve hallgatták az ifjabbak. Azoknak, akiknek még nem volt alkalma megnézni a tavalyi évben felújított és átadott épületet, most erre is lehetőségük nyílt.

Forrás: OMVK Baranya