medvehagymaElőbújt a medvehagyma a Mecsekben.

A jellegzetes, fokhagymaillatú növény idén is zöldbe borította a Mecsek lankáit. Ezzel együtt az erdőben megjelentek a szüretelők is, akikre szigorú szabályok vonatkoznak az idei évtől.

Zöldell a Mecsek alja, ez azt is jelenti, hogy: megjelent a tavasz hírnökének is nevezett medvehagyma. Ilyenkor nagyon sokan másszák meg a dombos lankás részeit a Mecseknek és szedik a méregtelenítő növényként is ismert leveleket.

Azonban oda kell figyelni, mit szedünk, mert a medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a gyöngyvirágéval, ami pedig súlyos mérgezést, rosszabb esetben halált is okozhat a ha elfogyasztjuk.

„Ennek alapján tökéletesen el lehet különíteni, hiszen a gyöngyvirágnak egyáltalán nincsen ilyen aromája, egyébként pedig - egy kicsit gyakorlottabb szemmel - hogy mikor hajt ki a talajból, azt lehet látni: a gyöngyvirágnak összesodort cigarettaszerű a levele, amikor jön ki a földből, míg a medvehagymáé nem ennyire az, inkább laposan a levél alakját követi" - mondta Búrján Endre, a Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője.

A szakember arra figyelmeztet, nem lehet agyonszedni a medvehagymát, amire a közterület-felügyelők és a mezőőrök is odafigyelnek majd.

„Fokozottan figyelünk arra, hogy naponta egy személy két kilónál többet ne szedjen, illetve ha kereskedelmi mennyiséget szedni kíván, akkor pedig a NAV-nak be kell jelenteni, és akkor a NAV engedélye alapján megteheti" - részletezte az ATV Híradójában Märcz János, a pécsi Közterület Felügyelet vezetője.

2022-től természetvédelmi területen nem lehet majd medvehagymát szedni csak külön engedéllyel, a nem védett területen továbbra is szedhető a zöld vitamindús növény.

Forrás: ATV