medvetamadas medvefogakMarcel Vancu, Gyergyótölgyes polgármestere szerint az áldozat lövéseket leadó fia mentette meg annak a férfinak az életét, akire medve támadt szombaton reggel a Hargita megyei településen.

Az elmúlt kevesebb mint két hét leforgása alatt Hargita megyében ez volt a harmadik, a Székelyföldön pedig az ötödik eset, amikor emberre támad a medve.
Az elöljáró a Digi24 hírportálnak elmondta, a medvetámadás a 65 éves férfi lakóháza közelében történt. „Vadászcsalád lévén, az áldozat fia előkapott egy puskát, és két lövést leadott, hogy kimenekítse apját a medve karmai közül” – fogalmazott Marcel Vancu. A hírek szerint a férfi gombászni ment lakóháza közelébe, majd amikor rátámadt a medve, kiáltozni kezdett, és családtagjai meghallották. A polgármester hozzátette, ez már a második eset, amikor Gyergyótölgyesen emberre támad a medve, az állattartó gazdák pedig heti 2-3 alkalommal tesznek medvekár-bejelentést a polgármesteri hivatalban. „Ha a hatóságok nem lépnek sürgősen közbe, veszélybe kerülnek az emberéletek.

A veszélyes medvéket azonnal ki kell lőni” – szögezte le Vancu, megjegyezve, „normális körülmények között” a nagyvad nem támad emberre. A medve által megtámadott férfi eszméleténél van, az arcán, jobb kezén és a bal lábán szenvedett sérüléseket, a helyszínre kiszállt mentőegységek sürgősségi ellátásban részesítették. A sérültet átvette és sürgősségi ellátásban részesítette a Hargita megyei mentőszolgálat egysége, ugyanakkor Marosvásárhelyről kértek mentőhelikoptert, hogy a Maros megyei sürgősségi kórházba szállítsák. Péter Szilárd, a Hargita megyei mentőszolgálat vezetője szerint a sérült súlyos állapotban volt, erősen vérzett. Az elmúlt kevesebb mint két hét leforgása alatt Hargita megyében ez volt a harmadik, a Székelyföldön pedig az ötödik eset, amikor emberre támad a medve. Legutóbb, június 27-én Sepsiszentgyörgy közelében egy kocogó férfit sebesített meg súlyosan a nagyvad, június 21-én szintén Kovászna megyében, Zágonban támadt egy férfira a nagyragadozó, az áldozat a falutól néhány kilométerre a bekerített gazdaságában tevékenykedett, amikor rátámadt egy kétbocsos anyamedve. A tarkóján elszenvedett sérülések miatt műtéti beavatkozásra volt szüksége. Egy nappal azelőtt a Hargita-hegység lábánál fekvő Kápolnásfaluban, két nappal korábban a Hargita és Maros megye határán fekvő Hidegkúton sebesített meg súlyosan egy-egy férfit a nagyvad, mindkét Hargita megyei áldozatot a csíkszeredai megyei kórházban műtötték meg.

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a Krónikának június végén adott interjúban bejelentette: olyan törvénymódosítást készít elő, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé a medvetámadások esetében. A tárcavezető elmondta: amikor emberéletek forognak veszélyben, azonnal be kell avatkozni, ahogy a tűzoltók is teszik. A jelenlegi szabályozás szerint hatvan napon belül lehet kilőni vagy eltávolítani a problémás egyedeket és a művelet rendkívül sok bürokráciával jár. A miniszter azt is közölte, hogy az elmúlt öt évben megtízszereződött a medveveszélyt jelző sürgősségi hívások száma Romániában és míg korábban kilenc, idén már 13 megyében kértek segítséget a medvék miatt.

Forrás: Krónika