sumjakab1Oltalom alatt álló eredetmegjelölést kaphatnak már az idén a helyben, valamint Csabrendeken és Sümegprágán termelt borok és pezsgők, így új lehetőségek nyílhatnak meg a borvidék előtt.

A „Natúr Sümeg” ősi hagyományos termesztési technológiára épül, amely a a természetességre alapozva jövőbe mutató termelési kultúrát honosíthat meg országszerte.

Erről beszélt Nagy István agrárminiszter a Jakab Napok fesztiválon, az érett bor és a vadászat ünnepén szombaton. Hozzátette, hogy a sümegi borok az egyediséget biztosító természeti adottságoktól és a minőségüktől kiválóak, hiszen a város egyedi ökológiai adottságai alapozták meg a nagy tradícióval bíró borvidéken a szőlőgazdálkodást.

– Sümeginek lenni, Sümegen lenni felemelő érzés, különleges adottságokkal bír a település, legyenek büszkék erre az itteniek. A szőlőhegyeket a jó Isten művészi finomsággal, szobrászi precizitással alkotta meg, mindegyik tökéletes élőlény – mondta a miniszter, és méltatta a sümegi borok minőségét, azok egyediségét, ami a borászok szaktudásának is köszönhető.

Kovács Zoltán államtitkár, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa szerint a világkiállítás előtt a célegyenesben elmondható, hogy az hazánk, a vadászat és a fenntartható természetgazdálkodás előtt tiszteleg, és tudásunkról, kultúránkról árulkodik, valamint elviszi a legkisebb települések hírét is.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kormánybiztosa fővédnökként hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy történelmi jelentőségű várossal jelenítheti meg az EKF-et Európa közvéleménye előtt. – Sümeg a magyar kultúrtörténetben is külön helyet foglal el, számos itteni személy gazdagította a magyar kultúrtárat. A Jakab Napok is részesei lehetnek annak a folyamatnak, amely az EKF cím viseléséhez vezethet. A kultúra az emberek közti kapcsolatrendszer, amely erejéből merítve a közösségeink is erősebbek – mondta Navracsics Tibor.

Végh László polgármester arról beszélt, hogy évről évre a várossal fejlődik a hagyományos rendezvény, amelyre egyre többen érkeznek. A város mostanra visszanyerte régi rangját, amely százötven évvel ezelőtt jellemezte. Sümegen Ramassetter Vince volt az első bormarketinges, akinek borait Európa is megismerte.

Az ünnepségen az Országos Magyar Vadászati Védegylet Gróf Nádasdy Ferenc-emlékplakettjét a Csobánc Földtulajdonosi Vadásztársaság nevében Baracskay Lajos vehette át a magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírneve megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységért.

A megnyitón Reviczky Gábor színművész és a Broadway Táncegyüttes közreműködött.

A háromnapos eseményt kiállítások, avatások, főzőverseny, koncertek, táncbemutatók, gyermek és programok, kézműves foglalkozások és vásárok sora színesítette.

Forrás: Veol